AYM, Kenan Evren’i öven sözleri eleştiren CHP'li siyasetçi Metin Çapar'a yönelik verilen ceza için ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönünde karar verdi. Ayrıca Çapar'a manevi tazminat ödenecek.

AYM: Kenan Evren paylaşımını eleştirmek suç değil

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kenan Evren’e ilişkin sosyal medyadan paylaşım yapan siyasetçiye yönelik eleştirilere verilen cezanın hak ihlali olduğunu değerlendirdi.

CHP Mersin Mut Belediye Başkanı Adayı ve Mersin Milletvekili adayı olan bir siyasetçi 9 Mayıs 2015’te sosyal medya hesabından “Kenan Evren’e Yüce Rabbimden Rahmet Diliyorum. Mekanı Cennet Olsun” şeklinde paylaşım yaptı.

Metin Çapar adlı başvurucu ise “Bir partili olarak bu açıklamanıza bir yerlerimle gülerim” diyerek tepki gösterdi. CHP’li siyasetçinin şikâyetiyle Çapar’a ‘hakaret’ suçlamasıyla bin 740 TL ceza verildi. Çapar, hakkında verilen kararı Yüksek Mahkeme’ye taşıdı.

Çapar’ın Kenan Evren’i öven sözleri eleştirdiği aktarılan AYM kararında, “Başvurucunun paylaşımı, seçmeni olduğu partiden milletvekili adayı olan müştekinin görüş ve düşüncelerinin siyasi olarak hatalı olduğuna ilişkin alaycı ancak hakarete varmayan ifadeler içermektedir” denildi.

İfade hürriyetinin sadece kabul gören bilgiler ya da fikirler için değil aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerli olduğuna dikkat çekildi. Çapar hakkında ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönünde karar verildi. Çapar'a net 2 bin TL manevi tazminat ödenecek.