Anayasa Mahkemesi, KESK ve Eğitim Sen üyelerinin Aydın’da gerçekleştirdiği 29 ayrı eyleme katılanlara verilen idari para cezasıyla ‘‘toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı’’nın ihlal edildiğine karar verdi.

AYM: KHK eylemine ceza hak ihlali
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Aydın’da 23 Şubat 2017 ile 25 Mart 2017 tarihleri arasında 29 ayrı eylem ve etkinlikle ihraçları protesto eylemine katılan 22 kişiye her eyleme dair ayrı ayrı 227 TL idari para cezası kesildi. Aydın İdari Mahkemesi’ne açılan davada da sonuç alınmaması üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapıldı. AYM, idarenin izin vermeme ve yasaklama kararlarının süresiz nitelikte olmadığını, içerisinde bulunan zaman nedeniyle daha çok tedbir alınması gerektiğini vurgulasa da anayasal hakka müdahale olduğunu belirtti.

TEPKİYE ENGEL

İhraç edilen başvurucular ve aileleri üzerindeki etkilerinin dikkate alınması gerektiği vurgulanan kararda, idari para cezasının başvurucuların demokratik tepkisini etkin bir şekilde dile getirmesi önünde engel oluşturduğu kaydedildi. Olağanüstü durumlarda dahi para cezasıyla cezalandırılmalarının OHAL döneminde de izlenen amaçla orantılı bir sınırlama olarak kabul edilemeyeceğine değinilen kararda, “Başvuruculara verilen idari para cezaları nedeniyle toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir” denildi. AYM, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlaline karar verdi. Karar örneklerinin ihlalin giderilmesi için Aydın 1. ve 2. Sulh Ceza Hâkimliklerine gönderilmesine hükmeden AYM, tazminat talebini reddetti.