AYM, 7 yıl önce Şırnak'ta özel harekât polisinin katlettiği 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin kararının gerekçesini 7 ay sonra açıkladı. Ailenin avukatı Dilsiz, "Benzer toplumsal davalara emsal olma ve yaygın cezasızlık politikasına etki edecek olması bakımından 7 yıllık mücadelemizin sonucunda verilmiş olan bu karar bizi mutlu etmiştir" dedi.

AYM, Nihat Kazanhan kararının gerekçesini açıkladı: Karar 'emsal' olacak

Kayhan AYHAN

Anayasa Mahkemesi (AYM), 7 yıl önce Şırnak'ın Cizre ilçesinde özel harekât polisinin katlettiği 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin kararından 7 ay sonra gerekçeli kararını da açıkladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararda AYM, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu, TCK'nin yanı sıra Yargıtay'ın 'haksız tahrik indirimi'yle ilgili içtihadı BM, Avrupa Konseyi belgelerini de alıntıladı. Kararda, Anayasa'nın 'Devletin temel amaç ve görevleri' kenar başlıklı 5. maddesi ile 'Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı' kenar başlıklı 17. maddesindeki 'Herkes, yaşama .... hakkına sahiptir' ibaresine atıf yapan Yüksek Mahkeme, oybirliğiyle 'Yaşam hakkının ihlal edildiği'ne hükmetti.

"MANİPÜLASYON DENİLDİ"

Kazanhan ailesinin avukatı Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, kararı BirGün'e değerlendirdi. Benzer dosyalarda yaşanan cezasızlık politikalarının bu olayda da kendisini gösterdiğin belirten Dilsiz, "Soruşturmanın başından sonuna kadar görgü tanıklarına rağmen tüm yetkili merciler, bu olayın polis birimleri tarafından gerçekleşmediği, bunun devletin güvenlik birimlerine yönelik örgütün bir manipülasyonu olduğu şeklinde açıklamalar yaptı. Hatta hazırlanan kriminal raporlar bu şekilde düzenlenip basına servis edildi. Buna yönelik tartışmalar yürütülürken göz haberde çıkan olay anına ilişkin görüntülerde görgü tanıklarının ifade ettiği üzere polis memurunun nişan alarak 12 yaşındaki kazanhanı hedef alarak öldürdüğü görülüyordu. Bahse konu görüntülere ve tüm ısrarlarımıza rağmen soruşturma süreci akamete uğratılmış ve sağlıklı bir yargılama faaliyeti yürütülmemiştir. Neticede sanığa haksız tahrik hükümleri uygulanarak 13 yıl 4 ay ceza verilmişti" diyerek yargılama sürecinde yaşananları anlattı.

Nihat KazanhanNihat Kazanhan

"EMSAL OLACAK"

Dilsiz, İstinaf ve Yargıtay'dan da aynı şekilde kararlar çıkması üzerine dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını aktardı. Haksız tahrik hükümlerinin mevcut durumda uygulanamayacağı, bu durumun faili kolluk olan dosyalarda kronikleşmiş bir cezasızlık silsilesine sebep olduğu yönündeki itirazlarıa AYM tarafından ihlal kararı verildi. AYM, sanık polise 'haksız tahrik indirimi'yle verilen 13 yıl 4 aylık hapis cezasını yetersiz bulup yargılamanın yeniden yapılmasını istemiş, ayrıca aileye 90 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Kararı hatırlatan Dilsiz, "Benzer toplumsal davalara emsal olma ve yaygın cezasızlık politikasına etki edecek olması bakımından 7 yıllık mücadelemizin sonucunda verilmiş olan bu karar bizi mutlu etmiştir" ifadelerini kullandı.