Torba kanun teklifinden, limanların 49 yıllığına özel şirketlere peşkeşi çıktı. İktidar, geçen sene yasalaşan ancak AYM’nin iptal ettiği düzenlemeyi yeniden Meclis’e getirdi. CHP'li Sındır, "AKP Anayasa tanımıyor" diye konuştu.

AYM'nin iptal ettiği yasa Meclis'te: Liman inatları son bulmuyor
Fotoğraf: Limak

Hüseyin ŞİMŞEK

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ve Meclis’te muhalefetin karşı çıktığı ‘limanların 49 yıllığına peşkeşi’ne yönelik düzenleme, torba teklif aracılığı ile yeniden TBMM gündemine taşındı.

AKP milletvekilleri, TBMM Başkanlığı’na Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sundu. İktidar partisi, teklifi kamuoyuna cemevlerine elektrik ve su desteği çerçevesinde anlattı. Ancak aynı teklifte, özel şirketlerin elinde olan Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve TCDD’ye ait kamu limanlarının işletme haklarına yönelik madde de yer aldı. Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda, liman işletme hakkı 49 yıldan az olan işletmeler, 15 gün içerisinde başvurmaları halinde limanların özelleştirme işlemlerini 49 yıla tamamlayacaklar.

LİMAK, AKFEN, KATAR…

Geçen sene torba kanun teklifi ile büyük itirazlar eşliğinde yasalaşan ancak ağustos ayında AYM’nin, “özelleştirmede hakim olması gereken serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı” gerekçesiyle iptal ettiği düzenlemeyi yeniden yasalaştırmak isteyen AKP, yandaş şirketleri ödüllendirecek. Bu kapsamda LİMAK, AKFEN, Ciner, Albayrak ve Doğuş Holding ile Katarlı QTerminals, birkaç yıl kalan liman işletme haklarını 49 yıla uzatacak. Toplamda 18 limanda bu kapsamda süre uzatımına gidilecek. Bu işlemler için herhangi bir ihaleye girmeye gerek olmayacak.

ANAYASA’YI TANIMIYORLAR

AKP’nin AYM kararına rağmen rötuşlarla düzenlemeyi yeniden Meclis’e sunmasına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “AKP Anayasa tanımıyor ama biz AYM’nin kararlarının uygulanması için her fırsatta çabamızı sürdüreceğiz” dedi. “Geçen sene torba teklifte karşı çıktığımızda AKP tarafından eleştirilmiştik ancak AYM de düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı buldu, yeni bir ihale gerektiğini bildirdi. Bu son derece yerinde bir tespitti” diyen CHP’li Sındır, şunları söyledi:

“Anayasa’ya aykırı olan, bizim de muhalefet şerhinde bunu bildirdiğimiz düzenlemenin yeniden Meclis’e sunulması kesinlikle kabul edilemez. Yüksek mahkeme kararını bu kadar net açıklamışken TBMM’de yeniden bu teklifin görüşülmesi büyük tartışmalara neden olacaktır. Ayrıca AKP’ye yakın şirketlerin bu limanları bu kadar rahat bir şekilde on yıllarca işletecek olması da bizim açımızdan kabul edilemez. Bu ülkeyi hukuk devleti olmaktan çıkarıyorlar. Türkiye sanayisi ve ticareti teslim alınmak isteniyor. Yabancılara ve yerli ortaklarına verilen bu limanların özelleştirmeleri de iptal edilerek kamuya geçmeleri gerekiyor.”

Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir Milletvekili