Anayasa Mahkemesi'nin Millet İttifakı'nın ismine ilişkin verdiği karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, Millet Partisi'nin, Millet İttifakı'nın adının kullanılmaması için yaptığı başvuru reddedilmişti.

AYM'nin Millet İttifakı'nın ismi hakkındaki kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Millet Partisi'nin, Millet İttifakı'nın adının kullanılmaması için yaptığı başvuruyu reddetmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Millet Partisi, "Millet Partisi isminde yer alan 'Millet' ibaresinin CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi ve Saadet Partisince ittifak ismi olarak kullanılmasının tedbiren durdurulmasına ve bu ismin kullanılamayacağı" talebiyle AYM'ye başvurdu.

Millet Partisi başvuruya gerekçe olarak, "Bu durumun kamuoyu tarafından yanlış anlaşılmalara ve karışıklığa yol açtığı, adı geçen siyasi partilerin oluşturduğu ittifakça kullanılan ibarenin partilerin ismi ile seçmeni yanıltacak şekilde benzer olduğu..." ifadelerine yer verildi.

Yüksek Mahkemenin kararında, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu gereği bir siyasi partinin siciline kayıtlı olan isim, amblem, rumuz, rozet ve benzeri işaretlerin aynen veya iltibasa yol açacak şekilde başka siyasi parti tarafından kullanılamayacağı anımsatıldı.

Başvurucu Millet Partisi'nin ise bir siyasi partiye değil ittifaka yönelik başvuru yaptığına işaret edilen kararda, 2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu'nda seçim ittifakı yapılmasına ilişkin hususların hüküm altına alındığı bildirildi.

Söz konusu düzenlemeye göre ittifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde, genel başkanlarının imzalarını taşıyan ve YSK'ye teslim edecekleri ittifak protokolünde bir ittifak unvanı belirlemeleri halinde, unvanlarının hukuken varlık ve geçerlik kazanacağı vurgulandı.

Kararda, şunlar kaydedildi:

"Millet Partisi'nin isminde yer alan 'Millet' ibaresinin CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi ve Saadet Partisince ittifak ismi olarak kullanılmasının tedbiren durdurulmasına ve bu ismin kullanılmayacağına karar verilmesi talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına 1/6/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."