5 yıl boyunca erişime engellenen haber sitesi sendika.org’un 61 kere engellenmesinin ifade ve basın özgürlüğünün ihlali olduğuna ilişkin AYM kararı, Resmi gazetede yayımlandı.

AYM’nin Sendika.org kararı Resmi Gazete’de: Sulh ceza mahkemeleri ihlali giderememiş

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), 5 yıl boyunca erişime engellenen haber sitesi sendika.org’un 61 kere engellenmesinin ifade ve basın özgürlüğünün ihlali olduğuna ilişkin kararı Resmi gazetede yayımlandı.

Kararda, sendika.org’un, ilk kez 25 Temmuz 2015’te erişime engellenmesinin gerekçesinin ‘terörü öven, şiddete, suça teşvik eden ve kamu düzeni ile milli güvenliği tehdit eden içerikler nedeniyle gecikmesinde sakınca bulunan hal kapsamında kalması’ şeklinde gösterildiğine yer verildi. Sulh ceza hâkimlikleri tarafından onaylanan engelleme kararlarına yapılan itirazların reddedildiğini aktarılan kararda, daha sonra Yüksek Mahkeme’ye başvurulduğu belirtildi.

Başvurucunun basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilmesine hükmedilmesi gerektiğine karar verilmesine dikkat çeken AYM, erişim engelleme kararı verilmesi için durumun idari ve yargısal makamlar tarafından gerekçesinin ortaya konması gerektiği vurgulandı.

Kararda ihlalin idareden kaynaklandığı ve mahkemelerin de bu ihlali gideremediğinin altı çizildi. Yüksek Mahkeme, sendika.org’un erişime engellenmesinin ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi. Yeniden yargılama yapılmasına hükmedildi.