AYM, pankart asma cezasına ihlal kararı verdi

HABER MERKEZİ

SOL Parti ile CHP’nin parti binalarına astığı pankartların yasaklanıp üyeleri hakkında da soruşturmalar açılmasının ardından Anayasa Mahkemesi (AYM), bu durumu Anayasa’ya aykırı buldu.

Yüksek Mahkeme, parti binasına asılan pankartlar nedeniyle cezalandırılan bir siyasetçinin, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin başvurusunu görüştü. AYM Genel Kurulu, siyasetçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin başvurusunu 10 Temmuz’da karara bağladı. AYM, siyasetçinin pankartlar nedeniyle cezalandırıldığı için ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Çok sayıda SOL Parti ilçe başkanı ve üyesi “Sarayınız, Partiniz, Rejiminiz, Yandaşınız, Çeteniz, Tarikatınız Hepiniz Suçlusunuz. Artık Yeter. Hükümet İstifa” ile “İstanbul Sözleşmesi bizim, tek adam kararnameleri hükümsüzdür” yazılı pankartlar nedeniyle gözaltına alınmıştı. Daha sonra serbest bırakılan SOL Partililer hakkında soruşturmalar da açılmıştı. Valilikler ise parti binalarına pankart asılmasını koronavirüs bahanesiyle yasaklamıştı.

Öte yandan AYM, 10 Haziran’da pek çok hak ihlali kararı verdi. Gözaltına alma ve gözaltında tutma sürecinde kolluk tarafından darp edildiğini belirten bir yurttaşın başvurusunu değerlendiren AYM, hak ihlali kararı verdi. Yurttaşın yakalama sırasında kolluk tarafından darp edilmesine ilişkin iddiayı kabul eden AYM, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmetti.

Yüksek Mahkeme’nin bir diğer kararı ise ‘terör örgütü propagandası yapma’ suçlamasıyla açılan kamu davasında hakkında kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen başvurucunun toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin oldu. AYM, 2010 tarihli toplantıya katılan ve hakkında kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen yurttaşın toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Bir diğer kararda da hukuksuzca tutuklandığını belirten bir yurttaş hakkında oldu. AYM, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi.