4,5 yıl önce tutuklanan HDP İstanbul İl Başkanlığı üyelerinin bireysel başvurusuna ilişkin AYM'nin gerekçeli kararı yayımlandı. AYM kararında, tutuklamanın hukuki olmaması, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle başvuruculara ayrı ayrı 40 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

AYM, tutuklanan HDP’lileri haklı buldu: 40 bin TL tazminat ödenecek

HABER MERKEZİ

HDP İstanbul il eş başkanları ile il yönetim kurulu üyelerinin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yakalama, gözaltına alma ve tutuklama süreçleriyle ilgili yaptığı bireysel başvuruya ilişkin gerekçeli karar, bugün Resmi Gazete’de ve AYM’nin internet sitesinde yayımlandı.

Yüksek mahkeme, 22 Ocak 2021 tarihindeki Genel Kurul toplantısında, başvurucular Mehmet Tayyip Arslan, Muhittin Arslanboğa, Ramazan Çetinçakmak, Süleyman Başer, Süleyman Özcan, Feremez Erkan, Ayşe Karadağ ve Aysel Güzel’e, tutuklamanın hukuki olmaması, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle ayrı ayrı 40 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildiğini belirtti. Karar, bir üyenin itirazına karşılık oy çokluğuyla alındı.

Anayasa Mahkemesi, başvurucuların diğer iddialarının ‘kabul edilemez olduğuna’, Kasım Oba, Ali İpekli ve Doğan Erbaş yönünden de tutuklamanın hukuki olması nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edilmediğine’ hükmetti.

12 Aralık 2016’da gözaltına alınan ve daha sonra da tutuklanan HDP İstanbul Eş başkanları Doğan Erbaş ve Aysel Güzel ile İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeleri Ali İpekli, Ayşe Karadağ, Feremez Erkan, Mehmet Tayyip Arslan, Muhittin Arslanboğa, Ramazan Çetinçakmak, Süleyman Başer, Süleyman Özcan ve Kasım Oba, yaşadıkları hak ihlali nedeniyle 22 Temmuz 2017’de AYM’ye başvuruda bulunmuşlardı.