AYM Üyesi Engin Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında verilen 'yeniden yargılama' kararını tanımamasına göndermede bulundu. Yıldırım'ın paylaşımının ardından sosyal medyada İçişleri Bakanlığı'nın da dahil olduğu bir 'ışık' polemiği yaşandı

AYM üyesi Yıldırım ile İçişleri arasında 'ışık' polemiği

Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Engin Yıldırım, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında AYM'nin verdiği 'yeniden yargılama' kararını tanımamasına gönderme yaparak bir paylaşım yaptı.

Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı göndermede, AYM'nin fotoğrafını "Işıklar yanıyor" notuyla paylaştı.

aym-uyesi-yildirim-ile-icisleri-arasinda-isik-polemigi-792339-1.
AYM Üyesi Engin Yıldırım

Engin Yıldırım daha sonra yaptığı yeni paylaşımda ise "'Işıklar yanıyor' derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil" diye yazdı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: IŞIKLARIMIZ HİÇ SÖNMÜYOR

Yerel mahkemenin AYM kararına uymamasına gönderme yaparak 'ışıklar yanıyor' paylaşımı yapan Anayasa Mahkemesi Üyesi, Engin Yıldırım'ın paylaşımının ardından İçişleri Bakanlığı'ndan da dikkat çeken bir paylaşım geldi.

İçişleri Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Bakanlığın fotoğrafı paylaşılarak, "Işıklarımız hiç sönmüyor" ifadesine yer verildi.

MUSTAFA AKIŞ: AKLINI BAŞINA ALMALI

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Akış, Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım’ı hedef aldı. Akış, “Herkes (AYM Üyesi de olsa) aklını başına almalı, tavır ve davranışına dikkat etmelidir. Hiç kimse layüsel değildir” dedi.

AYM üyesi Yıldırım’ın paylaşımını alıntılayarak yanıt veren Akış, şunları söyledi.

Yıldırım’ın sosyal medya hesabından yanıt veren Akış, “Böyle bir tweet hukuki bir tartışmayı hukuki olmaktan çıkarır. Aklı başında herkes bu yazılanın ne anlama geldiğini bilir. Herkes (AYM Üyesi de olsa) aklını başına almalı, tavır ve davranışına dikkat etmelidir. Hiç kimse layüsel değildir... Bir AYM üyesi önce Anayasa’yı özümsemelidir. Hakim cübbesi ile trollüğün lüzumu yoktur. İnsan da biraz devlet adamı ciddiyeti olur. Bu tavır her şeyden öte Anayasa Mahkemesi’ne ve bu kişinin birlikte mesai yaptığı AYM üyelerine saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.

'IŞIK' TARTIŞMASINA ADALET BAKANI DA KATILDI

Anayasa Mahkemesi Üyesi, Engin Yıldırım'ın paylaşımına bir yanıt da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Gül, "Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları Millet açar, Millet kapatır" ifadesini kullandı.

BARIŞ YARKADAŞ: AYM TOPLANACAK

CHP'li Barış Yarkadaş, Halk TV'de Gürkan Hacır'ın sunduğu Şimdiki Zaman Siyaset programında Anayasa Mahkemesi'nin yarın (14 Ekim Çarşamba) saat 14:00'te tüm üyelerini gündemsiz olarak toplantıya çağırdığını iddia etti.

Yarkadaş, AYM’nin toplantıda hem AYM üyesi Yıldırım’ın tweetini hem de Berberoğlu hakkında uygulanmayan AYM kararının ardından ne yapılacağının konuşulacağını ileri sürdü.

AKP SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYECEĞİZ

Işık polemiğine katılan bir diğer isim de AKP Sözcüsü Ömer Çelik oldu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "AYM, kendi üyesinin Anayasal düzeni lağveden darbeci bir tarihe atıf yapmasına müsaade etmemelidir. Bir AYM üyesinin anayasal düzeni tehdit etmesi hukuksuzluktur" ifadelerini kullanan Çelik, 14 Ekim saat 17:00'de bir basın toplantısı düzenleyeceklerini duyurdu.

ENGİN YILDIRIM: PAYLAŞIMIM MAKSADI AŞAN BİR ŞEKİLDE YORUMLANDI

Yıldırım daha sonra yeni bir açıklama yaparak "Şahsi Twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada, "siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018'de Berberoğlu'nun hapis cezasını onadı, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi.

Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu'nda 4 Haziran 2020'de okunmuş ve CHP'li Berberoğlu'nun milletvekilliği düşürülmüştü. Ertesi gün gözaltına alınan Berberoğlu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarılmıştı.

Bu gelişmeler ardından ise Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığı' gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermiş, Berberoğlu'na verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasında direnmişti.