Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Wikipedia'ya uygulanan erişim engelinin hak ihlali olduğuna hükmetti

AYM: Wikipedia'nın engellenmesi hak ihlali

Dilan ESEN

Anayasa Mahkemesi (AYM) uzun zamandır Türkiye'de erişime kapalı olan Wikipedia'nın erişim engelinin hak ihlali olduğuna hükmetti.

Yüksek Mahkeme’nin hak ihlali kararını değerlendiren Hukukçu Dr. Kerem Altıparmak, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) önündeki dosyanın bu süreci hareketlendirdi. Bu kadar yaygın etkisi olan bir sitenin 2 buçuk yıl engellenmesi normal değil. Ancak çıkan sonuç doğru ve şaşırtıcı değil” dedi.

SANSÜRÜN GÖRÜNEN YÜZÜYDÜ

Bu karara uymamanın AYM’nin pozisyonunu AİHM’in önünde sıkıntıya sokacağına değinen Altıparmak, “Anayasa Mahkemesi Wikipedia’ya ilişkin bir karar verdi ama bu engellemenin dayanağı olan 5651 sayılı yasanın 8/a hükmüne göre erişimi engellenmiş 11 binden fazla içerik var. Burada sistematik bir sorunla karşı karşıyayız. Wikipedia, Türkiye’deki internet sansürünün görünen yüzüydü. Hâlâ 10 binlerce içeriğe ulaşılamıyor” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Türkiye'de erişime kapatılan internet ansiklopedisi Wikipedia'nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağı nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvuruda, Wikipedia isimli internet sitesinin tamamına erişimin engellenmesi kararı verilmesinin, ifade özgürlüğünü ihlal ettiği iddia edilmişti.

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvuruyu ele almış, ancak başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü'nün 28. maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca Genel Kurul'a sevkine karar vermişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, söz konusu bireysel başvuruyu bugün görüştü. Kurul, erişim engelinin hak ihlali olduğuna karar verdi.