Anayasa Mahkemesi, kamu kurumlarındaki yöneticilerin taşeron işçilere yaptığı baskılarla ilgili sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle işten atılan işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, kararın, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

AYM, yöneticileri eleştirdiği için kovulan işçiyi haklı buldu

Anayasa Mahkemesi (AYM), çalıştığı kamu kurumundaki yöneticisi baskısına ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle işten çıkarıldı. Durumu AYM'ye taşıyan işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi.

Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde taşeron işçi olarak çalışan Kadir Eroğul, 2015 yılında sosyal paylaşım sitesinde taşeron işçilerin gördüğü baskıyı anlattı.

AYM kararına göre, Eroğul, şu ifadeleri kullandı: "Son günlerde taşeron işçi arkadaşlar üzerinde ciddi baskılar artmış, kendini yönetici zanneden bazıları işi gücü bırakıp, taşeron işçi ile uğraşmayı kendine görev edinmiştir. Ey insan müsveddeleri, yönetici bozuntuları, şunu asla unutmayınız ki, biz taşeron işçiler İslam dinine inanıp iman etmiş müslümanlarız ve Rabbim bize der ki Rızk ile ilgili yeryüzünde hareket eden hiçbir canlı yoktur ki rızk Allah'a bağlı olmasın der. (Hud Suresi 6. ayet) Rabbim sizleri de hidayete ulaştırsın en kısa zamanda ve oturduğunuz o güzel makam koltuklarının da altınızdan kayıp gideceğini bile ve taşeron işçinin de insan olduğunu anlama fikri versin amin."

HAKARET CEZASI ALDI, İŞTEN ÇIKARILDI

Paylaşımın ardından kurum yöneticileri Eroğul'dan şikayetçi oldu ve 'hakaret' iddiasıyla hakkında ceza davası açıldı. Eroğul'a ceza veren mahkeme, cezanın açıklanmasını geri bıraktı.

Alt işveren de Kadir Eroğlu'nu işten çıkardı. Kütahya İş Mahkemesi de 'işe iade' talebini reddetti. İstinaf ve Yargıtay'dan da benzer kararlar gelince Eroğlu "ifade özgürlüğünün ihlal edildiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Oy çokluğuyla Kadir Eroğlu'nun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar veren Yüksek Mahkeme, kararın, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkemeye gönderilmesine karar verdi.