FETÖ soruşturması kapsamında el konulan TMSF yönetimindeki Aynes Gıda, 667 milyon TL’ye satışa çıkarıldı. Ancak şirketin gerçek değeri en az 2 milyar TL

Aynes’e de çökecekler

İsmail ARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde açılışını yaptığını ve 2016’da FETÖ soruşturması kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Denizli merkezli Aynes Gıda’nın 12 Ekim’de satılacağı açıklandı. TMSF, Aynes Gıda şirketi satışı için 667 milyon TL muhammen bedel (en düşük bedel) belirlendiğini açıkladı. Ancak şirketin gerçek değerinin en az 2 milyar TL olduğu ve geçen temmuz ayında satılan Sürat Kargo gibi değerinin altında satılacağı belirtiliyor.

BirGün’ün ulaştığı belgelere göre, İsviçre ve Avrupa’nın en büyük firmalarından olan Emmi şirketi, 2014 ve 2015 yılında Aynes Gıda Şirketi’niz yüzde 80 hissesini satın alarak, şirkete ortak olmak için girişimlerde bulundu. O dönem Aynes Gıda’nın ortakları ile pazarlık görüşmeleri yapan Emmi şirketi, 5 Aralık 2015 yılında Aynes Gıda’ya tam 650 milyon TL değer biçti. Ancak şirketin ortakları bu teklifi kabul etmedi ve hisse satışı, yani ortaklık gerçekleştirilmedi.

DEĞERİ EN AZ 2 MİLYAR TL

Bu tekliften yola çıkılarak yapılan döviz kuru hesabı da şirketin gerçek değerini gözler önüne seriyor. Emmi’nin Aynes Gıda’ya değer biçtiği 650 milyon TL, o tarihteki kuru 3.19 TL seviyesinde olduğu için yaklaşık 206 milyon Euro’ya denk geliyordu. Şimdi ise Euro kuru 10.30 TL seviyelerinde olduğu için bu para 2 milyar 130 milyon TL’ye denk geliyor.

FETÖ operasyonuyla 2016 yılında gözaltına alınarak tutuklanan ve şu an da tutuksuz yargılanan TMSF yönetimindeki Aynes Gıda’nın en büyük ortaklarından Nevzat Serin de şirketinin satış kararını 3 Eylül tarihinde yargıya taşıdı. Serin, İstanbul İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, “TMSF tarafından alınan satış kararının iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını” talep etti. Dava dilekçesi yürütmeyi durdurma talebinin gerekçelerini de sıralayan Serin, şirketin bugünkü değerinin en az 2.5 milyar TL olduğunu ifade etti.

Serin dilekçesinde, "Muhammen satış bedelinin (en düşük bedel) şirketin gerçek değerine kıyasla çok düşük tutulduğunu ve şirketin kamu yararı maksadıyla değil bir takım kimseleri yararlandırma maksadıyla satışa çıkarıldığını" belirterek şirketin ortakları ve yönetim kurulu üyelerinin tümünün tutuksuz olarak yargılandığını ve şirket kayyum atanmasına karar verilen dava kapsamında bir kişinin dahi tutuklu olmadığını belirtti.

YÖNETİMİNE AKP’Lİ ATANDI

TMSF tarafından Yoğurt, süt ve ayran markaları ile bilinen Aynes Gıda’ya Yönetim Kurulu üyesi olarak Denizli Merkezefendi İlçesi Eski Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu’nun atandığını da geçen yıllarda BirGün ortaya çıkarmıştı. Öte yandan, AKP’den iki defa milletvekili adayı olan Subaşıoğlu’nun AKP Denizli İl Başkan Yardımcılığı da yaptığı da biliniyor.

TORPİLLE İŞE ALDIRDI

Ayrıca 2019 yılında AKP Serinhisar İlçe Başkanı Halil Akoğlan’ın AKP İlçe Gençlik Kolları Yöneticisi Cennet Kaplan’ın torpille kayyum yönetimindeki Aynes Gıda şirketinde işe aldırdığı ortaya çıkmıştı. AKP’li Akoğlan’ın Aynes Gıda’ya gönderdiği mektupta, “Şirketinize iş başvurusunda bulunmuş olan Cennet Kaplan, Serinhisar Ak Parti Gençlik Kolları yönetim kurulunda Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı ve Serinhisar Seçim Kurulu Başkanı Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Başvurusunu olumlu yönde değerlendirmenizi rica ederiz” demişti.

***

Sürat Kargo da ‘ucuza’ gitmişti

Geçen temmuz ayında da TMSF’nin Sürat Kargo’yu değerinin çok altında bir bedelle Bilal Erdoğan’ın arkadaşı Halil İbrahim Bacacı’nın sahibi olduğu Port Kargo Şirketi’ne sattığı ortaya çıkmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Sürat Kargo’un satışına ilişkin “TMSF bünyesindeki en aktif şirketlerden birisi olan Sürat Kargo 28 Temmuz tarihinde gerçekleşen bir ihale ile yangından mal kaçırılırcasına satıldı. Sürat Kargo, pandemi döneminin de etkisiyle TMSF’nin kayyumluk yaptığı 800’e yakın şirket arasında en kazançlı ve pozitif durumda olanlardan birisidir. Kargo piyasasının üçüncü veya dördüncü büyük firmasıdır. Sürat Kargo olması gereken piyasa değeri olan 1.7 milyar TL’nin çok altında bir değer olan 335 milyon 500 bin TL’ye satılmakta ve kamu 1.3 milyar TL zarara uğratılmaktadır. Ayrıca satış kararı da usulsüzdür” demişti.