İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'ndaki patlamayla ilgili açıklama yaptı. Aynı fabrikada daha önce de patlamaların meydana geldiğini hatırlatan İSİG, "Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?" diye sordu.

Aynı fabrikada 11 yılda 5'inci patlama

HABER MERKEZİ

Sakarya'da Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda öğle saatleride büyük bir patlama gerçekleşti. Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 150-200 kişinin çalıştığı fabrikadaki patlamada şu ana kadar 41 kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Yaşamını kaybeden işçinin olmadığını söyleyen Kaldırım, yaralıların çoğunda duyma sorunu yaşandığını belirtti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) de yaptığı patlamayla ilgili açıklama yaptı. Fabrikada önceki yıllarda da 5 işçinin yaşamını yitirdiği ve 100'e yakın işçinin yaralandığı çeşitli patlamalar yaşandığını hatırlattı.

İSİG, twitter adresinden yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:

"Bu fabrikada geçtiğimiz yıllar meydana gelen ölümlerin olduğu patlamalarda 6 işçi hayatını kaybetmiş ve 100'e yakın işçi yaralanmıştı... 19 Şubat 2011'de bir işçinin öldüğü patlama sonrası demeç veren fabrika müdürü: 'Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının %98'i önlenemez... Ölen işçinin de -doktorun dediğine göre- korkudan ödü patlamış' diye açıklama yapmıştı...

►17 Ağustos 2009: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuar bölümünde patlama meydana geldi. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.

►29 Eylül 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi sebep oldu.

►11 Şubat 2011'deki patlamada bir çocuk annesi 33 yaşındaki işçi Hediye Hallaç hayatını kaybetmiş ve 10 işçi yaralanmıştı.

►14 Aralık 2014'te fabrikada gerçekleşen patlamada 38 yaşındaki işçi Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetmişti.

►27 Ocak 2018'de Niğde'deki fabrikada gerçekleşen patlamada 32 yaşındaki işçiler Muharrem Alkan ve İlyas Ünlü hayatlarını kaybetmişlerdi..."

HER PATLAMA SONRASI İSİM DEĞİŞTİRDİ

İSİG fabrikanın her patlama sonrasında isim değiştirdiğine dikkat çekti. "Devlet bugüne kadar neden önlem almadı" diye soran İSİG, "Fabrikanın adı patlamalar sonrası sürekli değişiyor: Coşkunlar, Büyük Coşkunlar, Venüs Coşkunlar... En son fabrika Niğde ve Sivas'a taşınmış ve adı Yertaş Patlayıcı Maddeler olmuştu... Soruyoruz: Bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?"

YAŞAR COŞKUN, HER PATLAMALARDAN SONRA İŞÇİLERİ SUÇLAMIŞ!

Fabrika Müdürü Yaşar Coşkun, daha önce meydana gelen patlamalardan işçileri sorumlu tutmuş, hatta patlamaları 'doğal afet' olarak tanımlamış!

2009'da meydana gelen patlamaya dair açıklama yapan Yaşar Coşkun, patlamanın işçilerin ünitede fazla mal biriktirdikleri için meydana geldiğini iddia etmiş. Coşkun, "Yanlarında olmaması gereken fitillerin kökleri duruyormuş. Kolilemişler, koliledikleri için kıvılcım oradan oraya sıçramış. Malların orada durmaması ve taşınmış olması gerekiyor. Sanıyorum ifade tutanaklarında da bunlar var. O bölümde de koruyucu kıyafet vardı ama giymemişler. Hiçbir şey giymemişler. Zaten koruyucu kıyafet giymeyen işçileri daha önce işten çıkardık. 'Hava sıcak, bilmem ne' diyerek kıyafet giymiyorlar. Bu nedenle kaç kişiyi işten çıkardık. Söyledikleri gibi bir şey yok, aile yaşadıkları acı nedeniyle böyle konuşuyor. İddialar tamamen asılsız. Bu fabrika Avrupa'nın bu alandaki en güvenli ve en iyi fabrikası'' ifadesini kullanmış.

2011'de meydana gelen patlamanın hemen ardından ise olay yerine gelen Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekibi ve 112 ekibini içeri almayan,ekipleri dakikalarca kapıda bekleten Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası Genel Müdürü Coşkun, itfaiyeye neden almadıklarını ise ' Yangın yoktu. Bu nedenle almadık' diyerek savunmuştu!

Fabrika İç Güvenlik sorumlusu Kimyager Tuğba Karabulak ile programa katılanYaşar Coşkun'a göre de patlama sonrasında 14 işçi yaralanmadı sadece 5 işçi yaralandı

Yaralıların 14 olarak kayıtlara geçmesinin nedeni ise Coşkun'a göre Hastaneye tüm giderler yaralı olarak kayıtlara geçmesiydi.

Coşkun'un patlamalardan işçileri sorumlu tuttuğu açıklamaları şöyle

►17 Ağustos 2009'da da patlama olmuştu. Ama 29 Eylül'deki olay patlama değildi. O günkü olay alev alma idi.

► Fabrikamız 2007'de kuruldu. Yani 45 yıldır bu işle uğraşıyoruz. 45 yılda ölü sayısı 10 kişiyi geçmedi.

►Bizim işimiz patlayıcı madde olduğu için her an her şey olabilir. İşe başlamadan çalışanlar eğitimden geçiriliyor. Çalışanlar bazen dikkatsiz olabiliyor, bizim işimiz dikkatsizliği kaldırmaz. Kalıbı vuran arkadaşımız bu fabrikada 6 yıldır çalışıyor. Eğitim almış biri, kalıbı vurunca onun patlayacağını biliyor, ama bile bile bunu yapınca patlama oluyor.

►Yüzlerce insan her gün iş kazalarında ölüyor, ama nedense bizdeki patlamalar gündem oluyor. Sendika başkanları bilinçsizce konuşuyorlar.

►Bakkalda bile iş kazaları olabilir. Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının %98'ini engelleme şansı yoktur. İşçiler her gün servisten iner inmez aranırlar. Dikkat etmediğiniz sürece her an her şey olabilir.

PATLAMA AFET SAYILIRMIŞ!

►Çin'de bir havai fişek patlaması olduğunda yüzlerce insan ölüyorken, bizde 1 kişi ölüyorsa demek ki fabrikamız güvenlidir, bu da onun göstergesidir. Güvenliği kıyaslamak adına Çin örneğini verdim. 2009'da fabrikamızda yaşanan patlama afet sayılır. Bu patlama Çin'de olsaydı herkes ölürdü. O kazada 36 yaralı var dendiğinde bu sayı çok gibi gösterildi. Ama korkudan ayılan bayılanlar bile yaralı görününce bu sayı da abartılı geliyor

►Hediye Hallaç olay yerinden ilk kaçanlardan biriydi. Bulunduğu yer kapıya yakındı. Doktorun dediğine göre korkudan ödü patlamış. Vücudunda herhangi bir yanık izi de yokmuş. Zaten patlama sırasında yangın da çıkmadı.

►Fabrikada itfaiye sistemimiz ve ilkyardım ekibimiz vardır. Yangın olsa bile ekipmanımız hazırdır. Özetle 25-30 itfaiye aracı değerinde yangın tertibatımız mevcuttur.

MAĞDUR KENDİSİYMİŞ!

►64 kameramız vardı. Hepsi dış mekandaydı. 126 ilave kamera aldık, şimdi onlar takılıyor. Yani güvenlik tedbirlerimizi arttırdık. Ekranlar benim önümde olacak. Biz orda olmasak bile bu görüntüler takip edilecek ve kayıt altına alınacak. Şu iyi bilinmelidir ki burada yaşanacak bir patlamada en mağdur olan taraf işverendir. Çünkü bu tarz olaylar olunca işverenden kötü bahsediliyor.