Aynı ifadeler ikinci kez suçlama konusu yapıldı: Sırrı Süreyya Önder'e 301’den hapis talebi
Dokunulmazlığı kaldırıldığı dönemde gözaltına alınan HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in, ifade verirken kullandığı “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözleri bir kez daha dava konusu oldu. Söz konusu ifade nedeniyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırılan Önder'in “Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Yargı Organlarını Alenen Aşağılama” suçundan da 2 yıla kadar hapsi istendi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillilerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından, 4 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla gözaltına alınan HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in, ifadesı sırasındaki sözleri hakkında bir kez daha hapis cezası talep edildi.
“Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla 10 ay hapis cezası verilen Sırrı Süreyya Önder hakkında aynı sözler gerekçe gösterilerek bu sefer de 301’inci maddeden 2 yılla kadar hapis cezası istendi.
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 4 Kasım 2016’da gözaltına alınan HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in, o sırada verdiği ifadede kullandığı "Şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini kabul etmem mümkün değildir" sözlerine "Cumhurbaşkanına hakaretten" 10 aylık hapis cezası verilmesinin ardından; bu sefer de Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesine göre 2 yıla kadar hapsi istendi.
SAVCI HAPİS TALEP ETTİ, DURUŞMA ERTELENDİ
21 Haziran'da Diyarbakır 12 Asliye Ceza Mahkemesi tarafından söz konusu sözler nedeniyle 10 hapis cezası verilen Önder'in aynı sözlerinden dolayı, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama" iddiasıyla Diyarbakır 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın duruşmasında savcı ceza istemiyle mahkemeye mütalaasını sundu.
Önder'in katılmadığı duruşmada avukatı Serdar Çelebi, davaya ilişkin tevsii tahkikat taleplerinin olmadığını belirterek, eksikliklerin giderilmesini istedi.
Ardından söz alan iddia makamı, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı mütalaasında Önder’in davanın iddianamesinde yer alan sözleriyle TCK 301'inci maddesinde düzenlenen "Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletinin yargı organlarını alenen aşağılamak" suçunu işlediğinin sabit olduğunu ileri sürdü. Savcı, Önder’in üzerine atılı suçu değişik zamanlarda birden fazla işlediğini ileri sürerek, hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını talep etti. Savcı esas hakkındaki mütalaada, Önder’in hangi sözlerinin suç olduğuna değinmedi.
Avukat Serdar Çelebi, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre talep etti. Mahkeme, Önder’in avukatının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını hazırlaması için duruşmayı 21 Eylül'e erteledi.
SUÇLAMA KONUSU OLAN İFADE
Söz konusu suçlama Önder gözaltına alındığı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına 04 Kasım 2016 tarihli ifadesi ile ilgili. Önder ifadesinde dokunulmazlığının olduğunu hatırlatarak şunları söylüyor:
"Milletvekili sıfatıyla karşınızdayım. Adil ve tarafsız bir yargı huzurunda hesap vermekten asla çekinmiyorum. Veremeyeceğim hiçbir hesabımda yoktur. Ülkemizde yargının saygınlığı ayaklar altında iken muhtemelen bu fezlekeleri düzenleyen birçok savcı ve yargı mensubunun bugün vatan hainliği suçlamasıyla tasfiye edilmiş olması muhtemeldir. Sizin şahsınıza ve kişiliğinize yönelik hiçbir tereddüttüm ve saygısızlığım yoktur. Ancak şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini kabul etmem mümkün değildir."