Fenerbahçe Ali Koç başkanlığında bir teknik direktörle daha sezonu tamamlamadan yollarını ayırdı. Konuyu değerlendiren spor yazarı Hamarat, “Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar elde etmeye çalışıyorlar” diyor.

Aynı şeyden farklı  sonuç bekliyorlar

Eren TUTEL

Fenerbahçe önceki gün sezon başında göreve gelen teknik direktör Erol Bulut’la yollarını ayırdı. Bulut’un yerine sezon sonuna kadar takımın sportif direktörü Emre Belözoğlu teknik sorumlu olacak. Böylece Ali Koç’un başkanlığının üçüncü sezonunda da bir teknik adam sezonu tamamlayamamış oldu. Peki Fenerbahçe’de işler neden bir türlü yolunda gitmiyor ve suçlu sadece teknik direktör mü? Bu soruya BirGün yazarı Ali Murat Hamarat’la beraber cevap aradık.

‘BULUT RAHAT DEĞİLDİ’

Bulut’un sezon başından bu yana rahat olmadığını ve üzerindeki baskının her geçen gün arttığını ifade eden Hamarat, “Erol Bulut sezonun bu bölümüne kadar hem taraftarın hem de yönetimin baskısını fazlasıyla hissetti ve ben görevi boyunca rahat olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca Emre Belözoğlu’nun takımın başına getirilme şekli hoş değil. Israrla sahada olmak istemiyorum diyen sportif direktörün bir anda sahaya inmesi garip. Demek ki bu sezona dair hâlâ güçlü bir inanç var. Ancak Fenerbahçe için bu ne kadar sağlıklı tartışılır. Sarı-lacivertliler sürekli aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar elde etmeye çalışıyor.. Belözoğlu başarılı olsa dahi bu yapının kulüp için sağlıklı olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. Kulüp Başkanı Ali Koç’un büyük vaatlerle başkan olmasının ardından bambaşka bir ‘vizyon’la göreve geldi. Ancak geride kalan üç yılda Koç, “Siz benim hayal ettiğim Fenerbahçe’yi anlamamışsınız” sözünün tam aksi yönde ilerliyor. Koç’un klasik Türkiye futbol yöneticisine evrilme sürecini Ali Murat Hamarat şu ifadelerle değerlendiriyor: “Bu zamana kadar hatalarından ders alacağını düşünüyordum ancak beni yanılttı. Çok fazla panikle hareket ettiğini düşünüyorum. Belki kulüp içinde sakindir fakat kamuoyuna bunu yansıtmıyor. Kulübün bu yıl seçimi var. Belki bir dönem daha devam edebilir ve yönetim kurulana Türkiye futbolunun dinamiklerini bilen isimleri getirirse işleri yoluna koyabilir. Sonuca gelirsek Ali Koç şu ana kadar yaptıklarıyla vaat ettiklerinin çok gerisinde kaldı.”

KULÜPLERİN SORUNU

Son olarak Fenerbahçe’nin geleceğinin Emre Belözoğlu olup olmadığını sorduğumuz Hamarat, Türkiye futbolunun genel sorunlarına vurgu yaparak sözlerini şu şekilde noktalıyor: “Emre Belözoğlu daha önce saha içi tecrübesi olmayan bir isim. Belki saha dışında yöneticilik koltuğunda faydası olabilir ancak ben uzun vadede kulübün Emre’yle devam edebileceğini düşünmüyorum. Fenerbahçe’nin de ülke futbolunun da temel sorunu bu. Hiçbir zaman belirli bir düzenle yönetilmediler. Mevcut ekonomik yapılarıyla bu kulüpler Türkiye dışında herhangi bir yerde çoktan amatör kümeye düşmüş ya da kapatılmışlardı. Kulüplerin sürekli transfer yapmak yerine daha çok scoutinge ve altyapıya dönmesi gerekiyor. Bu ekonomik iklimde kulüplerin ithalata değil ihracata önem vermeleri kaçınılmaz senaryo. Dünya futbolunun girdiği model de bu. Ancak bizim kulüplerimiz maalesef hâlâ derin bir uykuda.”