Ayrımcı yasa kabul edilemez

BirGün/KADIN

Macaristan’da LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı saldırılar sürüyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, dünyada çok sayıda kesimin tepkisini çeken LGBTİ+ yasasını referanduma götüreceğini açıkladı.

Kararı Facebook üzerinden bir video ile duyuran Orban, vatandaşlara yaklaşık iki hafta önce yürürlüğe giren ayrımcı yasaya destek çağrısı yaptı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısının çocukları koruyacağını iddia etse de söz konusu yasa hem çocuk haklarına hem de LGBTİ+’ların haklarına saldırı niteliğinde.

Henüz tarihi belli olmayan referandumda halktan yanıt vermesi istenecek beş soru şunlar:

•Okullarda ailenin izni olmadan cinsel tercihler üzerine henüz reşit olmayan çocuklarınıza açıklayıcı eğitimler verilmesini destekliyor musunuz?

•Henüz reşit olmayan çocuklarınıza cinsiyet değiştirme süreçlerinin propagandasının yapılmasını destekliyor musunuz?

•Henüz reşit olmayan çocuklarınıza cinsiyet geçiş ve bununla ilgili operasyon imkânlarının sunulmasını destekliyor musunuz?

•Henüz reşit olmayan çocuklarınızın gelişimini etkileyebilecek nitelikte cinsellik içeren medya içeriklerini destekliyor musunuz?

•Henüz reşit olmayan çocuklarınıza cinsiyet değiştirme süreçlerinin propagandasının medyada yapılmasını destekliyor musunuz?

Macaristan’ın 15 Haziran 2021’de LGBTİ+’ların reşit olmayanlarla iletişimini sansürleyen yeni bir yasayı kabul etmesinden bu yana, Macaristan’a dünyanın her yerindeki LGBTİ+’lardan büyük tepki yağdı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni tasarısını ‘utanç verici’ olarak nitelendirdi ve cezai işlem sözü verdi.