Aysel Tuğluk’a uygulananlar faşizmdir

Haber Merkezi

Kocaeli Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan ve “demans” teşhisi konulan ağır hasta tutuklu Aysel Tuğluk, hastane raporlarına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalabilir” raporları nedeniyle tahliye edilmiyor. Sağlık durumu gün geçtikçe kötüye giden Tuğluk için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkaç, yeniden bir infaz erteleme prosedürü başlattıklarını duyurdu.

Özgür Kadın Hareketi tarafından İstanbul’da düzenlenen “Mahpusta Kadın Olmak” konulu çalıştaya katılan insan hakları aktivisti Fatoş Güney 2016 yılından beri cezaevinde bulunan ve tahliyesi engellenen Tuğluk için çağrıda bulundu. Tahliyenin engellenmesini hak ihlali ve işkence olarak nitelendiren Güney, Tuğluk’un bir an önce tedavisinin başlaması gerektiğini söyledi. Türkiye’de faşizmin izlerini taşıyan bir yönetim anlayışı olduğunu belirten Güney, bu faşizmden en çok da cezaevlerinin etkilendiğini vurguladı. Tuğluk’un hastane raporlarına rağmen tahliye edilmediğine dikkat çeken Güney, siyasi tutukluların hastanenin “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen ATK raporlarıyla tahliye edilmemesinin faşizm olduğunu söyledi.

“Türkiye’de uzun süredir faşist bir anlayışın olduğu bir yönetim var” diyen Güney, “Bu uygulamaların en ağır bedelini cezaevlerindeki siyasi ve hasta tutuklular ödüyor. Tuğluk’a yönelik uygulamaların bir nedeni de kadın ve etnik kimliğidir. Yani resmen faşizm uygulanıyor başka bir açıklaması yok” ifadelerini kullandı.