Ayvacık’a bağlı Gülpınar'da jeotermal santraline halk tepkili

MUSTAFA DERMANLI

Ayvacık’a bağlı Gülpınar’da kurulmak istenen Jeotermal Enerji Santralini Gülpınarlı yurttaşlar durumu protesto etti. Santralin yapıldığı arazide sondaj çalışmaları zeytin ağaçlarının yok edildi. Gülpınarlılar çalışmaların hukuksuz olduğunu belirterek yasal sürece rağmen devam eden projeyi ve firmayı protesto ettiler.

Sondaj çalışmaları sebebiyle birçok zeytin ağacının kesildiğini belirten köylüler, bölge için büyük önem arz eden organik sertifikalı zeytin bahçelerinin ortasında yapılan çalışmalar sebebiyle zeytin ağaçlarının da tozlar içinde kaldığını belirttiler.

ayvacik-a-bagli-gulpinar-da-jeotermal-santraline-halk-tepkili-317084-1.

Yüzlerce iş makinesi ve kamyonların çalışması sonucu zeytin bahçelerinin zarar gördüğünü gören köylüler traktörlerle yolları kapattı.

Neler yaşandı?

Gülpınar’da yapılması planlanan 7 adet sondaj arama faaliyeti, proje tanıtım dosyası incelendikten sonra 26 Mayıs 2017 tarihinde "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı aldı.

ayvacik-a-bagli-gulpinar-da-jeotermal-santraline-halk-tepkili-317085-1.

Bu gelişmeler üzerine Gülpınarlılar tarafından yürütmenin durdurulması için dava açıldı. Mahkeme devam ederken bölgeye yüzlerce kamyon yığan şirket için köylüler, "Yırca'nın başına gelen bizim de başımıza gelmesin. Apar topar, mahkeme kararı beklenmeden burada kanunsuz olarak çalışma yapılıyor. Yarın daha da kalabalık olarak prostesto edeceğiz. Devlet güçleri mahkeme devam ederken usulsüz iş yapan firmayı durdurmalı" dediler.