Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı köyünde MTA tarafından uranyum arama için sondaj çalışmaları gerçekleştiriliyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, bölgede yapılan sondaj çalışmalarının çevre ve iş güvenliği mevzuatına aykırı olduğunu dile getirdi.

Ayvacık'taki sondaj çalışmaları tepki çekti: "Uranyum değil, yaşam!"

İlayda SORKU

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı köyünde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan uranyum aramaları için sondaj çalışmaları şimdiden çevreye zarar vermeye başladı. Çalışmaların çevreye verdiği zararlarla ilgili çevre kirliliği şikayetleri hattını arayan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, telefona çıkan görevlinin; bakanlıkların acil işlem yapmadığını, ancak 15 gün içerisinde işlem yapılabileceğini ve acil durumlar için zabıta ile irtibata geçilmesi gerektiğini söylediğini açıkladı.

Zabıta hattına ulaşamadıklarını belirten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, "Konu Ayvacık Belediye Başkanlığı’na intikal ettirilmiş, Belediye tarafından, söz konusu alanın mücavir alan olmaması nedeniyle görev alanları dışında olduğu ve bu nedenle hiçbir işlem yapamayacakları belirtilmiştir" açıklamasında bulundu.

ayvacik-taki-sondaj-calismalari-tepki-cekti-uranyum-degil-yasam-1055111-1.

'KAZADAĞLARI'NIN ÜSTÜ URANYUMDAN DEĞERLİDİR'

Dernek açıklama yaparak, yetkili olan bütün kurumlarla ilgili CİMER’e sondaj faaliyetinin acilen durdurulması, alanda inceleme yapılması ve çevreye zarar verenler hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması ve MTA’nın sondaj faaliyetinin sonlandırılması talebiyle başvuruda bulunduklarını ifade etti. Açıklamada, "Kazdağları’nın üstü uranyumdan değerlidir. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" denildi.

ayvacik-taki-sondaj-calismalari-tepki-cekti-uranyum-degil-yasam-1055110-1.

Dernek, yapılan usulsüz çalışmaları şu şekilde sıraladı:

►"Halihazırda orman içinde yapılan sondaj noktasında, sondaj atık çamurları içi membranla kaplı atık havuzlarında toplanması gerekirken, içerisinde membran serilmemiş ve hiçbir önlem alınmamış çukurda toplanmakta ve kimyasallı atık sular doğrudan toprağa verilmektedir.
►Kullanılan kimyasalların, yağların tenekeleri ve ambalaj atıkları orman içerisine bırakılmıştır.
►Alanda çalışan sondaj görevlilerinde baret gibi iş güvenliği ekipmanları kullanılmamaktadır.
►Oldukça tehlikeli bir madenin, uranyumun arandığı bölgede açılan sondaj deliğinin üstü kapatılmamıştır.
►Sondajdan çıkartılan ve radyoaktif olma ihtimali bulunan karot örnekleri üstü açık bir şekilde alanda bulunmaktadır.
►Ağaçlar kesilmiş ve bazı ağaçlara da zarar verilmiştir."