Ayvalık halkından doğaya zarar veren Doğuş Prina Fabrikası önünde protesto
Ayvalık’ta 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Doğuş Prina Fabrikası’nın önünde basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, fabrikanın çevre-işletme izninin iptali talebi ile İdare Mahkemesine dava açılacağı belirtildi
AYCAN KARADAĞ
Ayvalıklılar, zeytin karasuyunu Nikita Deresi’ne tahliye etmesi ve fabrika bacasından kenti yayılan dayanılmaz kokular nedeniyle ceza alan Doğuş Prina Fabrikası’na tepki gösterdi.
Ayvalık halkı tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Doğuş Prina Fabrikası’nın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya; Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin Ayvalık sivil toplum örgütleri ve Ayvalık halkı yoğun katılım gösterdi. Toplantıda Doğuş Prina Fabrikası’nın ruhsatının iptal edilmesi talep edildi.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün 1972 yılından beri kutlandığını, ancak dünyada çevresel sorunların azalmak bir yana katlanarak arttığını söyledi. Başkan Ergin, “Acımasız kapitalizm ve bir zümrenin kâr hırsı denizimizi, toprağımız, suyumuzu kısaca doğayı vahşice kirletmekte, onarılmaz hasarlar veriyor. Gönül isterdi ki 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü, Ayvalık gibi güzel bir coğrafyada şenlik havasında kutlayalım. Ancak ne yazık ki Ayvalık da çevreyi tehdit eden olumsuzluklardan payını alıyor. Sahillerimiz, sularımız, topraklarımız ve havamız kirlenmekte ve doğal zenginliklerimiz tahrip olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.
HAVAMIZA, SUYUMUZA, TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKTIK
Kentin gündemini olumsuz olarak etkileyen ve gittikçe büyüyen bir tehdide karşı, Ayvalık halkının bir bütün olarak mücadele kararlılığını ifade etmek için toplandıklarını hatırlatan Başkan Ergin şöyle devam etti: “ Bildiğiniz üzere, Salı günü Ayvalık’ın suyunu, havasını kirleten Doğuş Prina Fabrikası’na dair tespit olunan aykırılıklara ilişkin suç duyurusunda bulunmuştum. Bu gün de aynı tesisin Ayvalık’a verdiği zarara dur demek için Ayvalık halkını temsil eden Ayvalık Belediyesi olarak bu fabrikanın çevre-işletme izninin iptali talebi ile İdare Mahkemesine davamızı açıyoruz. Onun için havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıktık, çıkacağız. Bu mücadele bizler için bir hak, geleceğimiz için bir görevdir. Ayvalık’ın havasını suyunu kirleten bu tesis, yasal düzenleme gereği işletme izni verilmesi ve denetlenmesi bakımından belediyemizin yetki alanı dışında kalsa da biz kentimizin havasına, suyuna, toprağına sahip çıkma hakkımızı kullanarak bu talana ‘dur’ demeyi görev biliyor ve Ayvalık halkı adına bu yetkiyi sahipleniyoruz.”
DOĞA NE KADAR SAĞLIKLIYSA BİZLER DE O KADAR SAĞLIKLIYIZ
Ayvalık Tabiat Parkı adına konuşan Ayşegür Ereğli ise, “Biz Ayvalık Tabiat Platformu olarak bu ve bunlara benzer onlarca doğa katliamıyla ve çevre kirliliğiyle mücadele etmek için bölgemizi tehdit eden tüm unsurlara karşı davalar açarak, imza kampanyaları düzenleyerek, yetkili makamlara şikâyet dilekçeleri vererek, sokak eylemleri ve sosyal medya kampanyaları düzenleyerek yapılan tahribata dur demeye çalışıyoruz. Sadece bölgemizde değil tüm Türkiye’de ortaya çıkan doğa tahribatlarına karşı da büyük bir duyarlılıkla elimizden gelen desteği veriyoruz. Tüm Ekoloji Birliği bileşenleriyle de gücümüzü birleştirerek bu talan ve yıkım politikalarına karşı direnip doğayla barışık, insan onuruna yaraşır bir yaşamı hep birlikte kuracağız. Bu mücadele sırasında öldürülen tüm yaşam savunucularını da bir kez daha minnetle anıp, önlerinde saygıyla eğilirken, bu Korona günlerinde biliyoruz ki; doğa ne kadar sağlıklıysa bizler de o kadar sağlıklıyız” şeklinde konuştu.