Ayvalık’ta Karakoç Barajı projesine karşı basın açıklaması düzenlendi. Kırcalar Köyü Muhtarı Yener Aktaş, "Barajın buraya hiçbir faydası yok. Geçim kaynağımız tehlike altına girecek" dedi. CHP'li Ensar Aytekin, “Büyük bir yıkımla, talanla karşı karşıyız" ifadelerini kullandı

Ayvalık halkından Karakoç Barajı tepkisi: 'Büyük bir talanla karşı karşıyayız'

BİRGÜN İZMİR

Ayvalık’ta Karakoç Barajı projesine karşı basın açıklaması düzenlendi. Karakoç Köprüsü'nde dün düzenlenen basın açıklamasına, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Kent Konseyi Başkanı Halil Çoşkun, Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubesi üyeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık Şubesi üyeleri, Ayvalık Çevre Derneği üyeleri, Giritliler Derneği üyeleri, Ayvalık Tabiat Platformu üyeleri, siyasi parti temsilcileri ilçe ve köy muhtarları ile çok sayıda köylü katıldı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “Büyük bir yıkımla, talanla karşı karşıyız. Cennet vatanımızın birçok yeri tehlike ile karşı karşıya. Biz milletvekilleri olarak, sizin hakkınızı savunmakla görevliyiz. Meclis'te sizin hakkınızı savunmak için oradayız. Doğanın talan olmasına sonuna kadar karşıyız‘’ dedi.

Kent Konseyi Başkanı Halil Çoşkun da, “Nispi nemin yükselmesi ve sıcaklık artışıyla çiftçimiz yok olacak. Ağaçlar kuruyacak. Ayvalık zeytin ve zeytinyağının değeri de tehlike altındadır. Ayvalık yöre halkı istemediği halde proje çalışmaları hala devam ediyorlar. Zeytin sevdadır, emektir, yaşam biçimidir. Sessiz kalmayacağız. Karakoç Barajı’nı istemiyoruz’’ diye konuştu.

‘’OVAMIZI ELİMİZDEN ALACAKLAR’’

Kırcalar Köyü Muhtarı Yener Aktaş ise, köylünün geçimini bu yöreden sağladığını belirterek, ’’Barajın buraya hiçbir faydası yok. Geçim kaynağımız tehlike altına girecek. Taban sularımız yüksek, baraj yapımına gerek yok. Amaç farklı olduğunu düşünüyoruz. Ovamızı elimizden alacaklar‘’ dedi.

Mutluköy Muhtarı Erdinç Tügen de, “Köylülerimizin geçim kaynağı olan ve tamamı sular altında kalacak verimli tarım arazilerimizin kaybı ve çevresel gece ve gündüz nemi sebebi ile zeytin çiçek bağlama sürecinde göreceği zarar mevcut zeytin tanesinde nemden oluşacak don ve kırağı zararları ve taş ocakları çimento ocakları gibi faaliyetlerin başta doğa örtüsünü bozacağı sonra çok yakın bölgesinde bulunan köyleri toz bulutu ile kaplayıp boğacağı çevresindeki verimli tarla ve zeytinlikleri toz bulutu ile kaplayacağı için verimi ve kaliteyi düşürecek’ dedi.

ayvalik-halkindan-karakoc-baraji-tepkisi-buyuk-bir-talanla-karsi-karsiyayiz-677202-1.

“BÖLGE İNSANIMIZIN EMEĞİ HEBA OLACAK’’

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise, “Şu anda bulunduğumuz bölgede, yüzde 80’i zeytinlik olan bu tarım topraklarında, Korunması gereken alanlar kapsamında bulunan Karakoç deresi üzerinde, içme suyu ihtiyacını karşılama amaçlı olarak Karakoç barajının yapılması planlanmaktadır. Barajın yapılmasının planlandığı yer zeytinlik ve tarım arazisidir. Barajın yapımı için öngörülen alan yaklaşık 3.500 dönüm tarım arazisi olup, bu 3500 dönüm arazinin yüzde 80’ini zeytinlik vasfındadır. Bu zeytinlikler bölgede yaşayan ve başta zeytincilik olmak üzere tarımdan geçimini sağlayan hemşerilerimizin kendi elleri ile diktikleri ve bir ömür harcayarak yetiştirdikleri zeytin dikmeleridir. Baraj yapıldığı takdirde tüm bu alan üzerindeki zeytinlerle birlikte bölge insanımızın bir ömür vakfettikleri emekleri de heba olacaktır. Karakoç Barajı bölgede eko-sistemi bozacak bölgenin iklimini olumsuz yönde etkileyecektir. Zaten oldukça azalan zeytin rezervine zarar verecek ve Barajın yapılacağı Toplam 3.500 dönüm alanın da yüzde 80’inin zeytinlik olduğu gözetilirse bölgede zeytin rekoltesini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, bölgede yaşayan ve geçimini büyük ölçüde zeytincilikten temin eden bölge insanımız ekonomik olarak da barajdan olumsuz etkilenecektir. Baraj, yapıldığında Karakoç sulak alanın yok olması ile birlikte bölgenin bitki örtüsü ve eko-sistemini bozacaktır” dedi.

Ergin şunları söyledi: “Barajın su toplama havzasında biriken su nedeniyle oluşacak nem nedeniyle barajın altında kalmaktan kurtulan ağaçların çiçekleri de etkilenecek, nemden dolayı yanan çiçekler zeytine dönemeyecek, baraj yakınındaki tüm zeytinlikler de barajdan olumsuz etkilenebilecektir. Barışın simgesi olan zeytinin ve oksijen kaynağı olan ormanlarımızın yok olmasının küresel ısınmanın dozajını daha da artıracağı açıktır. Ağaç kesilmesinin iklim değişikliğine sebep olduğu da unutulmamalıdır. Ayrıca baraj alanı kuşların göç yolu üzerinde olup, bu sulak alan kuşların doğal yaşam için hayati öneme haizdir. Unutulmamalıdır ki yaşadığımız bu topraklar sadece bize değil, tüm canlılara aittir."