Ayvalık’ın kâbusu Doğuş Prina fabrikası

BİRGÜN EGE

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde kurulu Doğuş Prina fabrikası Ayvalık’ta tam bir çevre felaketine neden oluyor. Geçen aralık ayında meydana gelen bir olayda, fabrikada bulunan karasu havuzunun duvarı yıkıldı. Zeytin karasuları etrafa sel olup akarken çevreye ağır bir koku yayıldı. Derelerdeki temiz su kirlendi. Büyük bir doğa tahribatı yaratan olaya çevrecilerden de büyük tepki geldi.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Nikita Deresi’ne karasu tahliye eden ve kentte olumsuz hava kirliliği yaratan Doğuş Prina fabrikası için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ayvalık’tan yükselen tepkiler üzerine, Bakanlık altı ay süreyle kentin çeşitli noktalarında ölçüm ve analizler yapmak üzere ‘Hava Kalitesi Ölçüm Aracı’nı kentte görevlendirdi.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Prina Fabrikası’na ait karasu havuzunun patlamasıyla birlikte Ayvalık’ta son yıllarda görülen en büyük çevre felaketinin yaşandığını belirtti. Ergin “Bu fabrika bulunduğu konum itibariyle ciddi anlamda yanlış bir yere kurulmuş. Hâkim rüzgârların yönünde, Ayvalık’ın sırtında var olan bir fabrika. En ufak bir hâkim rüzgârda bunun dumanı, kokusu, pisliği Ayvalık kentinin üzerine kâbus gibi çöküyor. Ve en önemlisi bu fabrika kapasitenin çok üstünde çalışıyor” dedi.

GEREKİRSE MÜHÜR GEREKİRSE YIKIM

Doğuş Pirina Fabrikası’nın Ayvalık’ta yarattığı çevre kirliliği, Ayvalık Belediyesi tarafından Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşındı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Bu haliyle, çevre kirliliği ve yaydığı koku nedeniyle fabrikanın faaliyetine devam etmesine Balıkesirliler olarak müsaade etmemiz mümkün değil. Hukuk mücadelesi neyse yapalım” dedi

Yılmaz “Çevreye bu kadar zarar vermesi kabul edilemez. Ayvalık Belediyesi’nin açmış olduğu davalar biz de taraf olalım. Bu kabul edilemez, gittim gördüm çevre kirliği ve koku var orada. Bir şekilde çözülmesi lazım. Yasal mevzular neyse sonuna kadar kullanalım. Fabrika olması gereken standartlarda değil. Bir arıza, koku ve pisliği var, arıtmaları yeterli değil. Bunun üstüne sonuna kadar gidelim. Ya nizami çalışacak ya da ruhsatı iptal edilecek noktaya getirilecek. Çevre faciası gibi Ayvalık’ın üstünde duruyor. Bununla ilgili kökten çözülecek hamleler yapılsın. Komisyon raporunda kaçak yapılaşmadan söz ediliyor, suç işlendiği raporda yer alıyor. Gerekli yaptırımların uygulanmasına karar verelim, gerekirse mühür gerekirse yıkım” diye konuştu.