Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, "Ermeni askeri grupların Azerbaycan'daki Gence şehrine saldırdığını, 1 sivilin hayatını kaybederken, 4 kişinin yaralandığını" belirtti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Ermenistan, başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere insancıl hukukun tüm ilkelerini ihlal ediyor" denildi.

Azerbaycan: Ermeni askeri gruplar Gence'ye saldırdı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermeni askeri grupların Azerbaycan'daki Gence şehrine saldırdığı açıklamasını yaptı.

Açıklamada, "Ermeni askeri grupların Gence'ye saldırısında 1 sivil hayatını kaybederken, 4 kişi yaralandı. Ermenistan’ın sivillere ve sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırıları neticesinde bugüne kadar 22 kişi hayatını kaybederken, 74 kişi yaralandı" ifadelerine yer verildi.

Söz konusu sivil kayıplarına ilişkin tüm sorumluluğun Ermenistan yönetiminde olduğu belirtilen açıklamada, Ermenistan'a "Karabağ'da işgal ettiği bölgelerden derhal çekilme" çağrısı yapıldı.

"AZERBAYCAN GEÇ OLMADAN DURMALI"

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, bağımsızlığını ilan eden fakat hiçbir ülkenin tanımadığı Dağlık Karabağ’ın lideri Arayik Harutyunyan, bugün Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, “Emrim üzerine savunma ordusu Gence kentindeki askeri tesisleri etkisizleştirmek için Gence Havalimanı’na saldırı düzenledi” dedi.

Harutyunyan, sivillerin hayatını kaybetmesinin önüne geçmek için bu saldırıdan sonra bombardımanı durdurma emri verdiğini söyledi ve “Düşman bundan gerekli dersleri almazsa güçlü ve orantılı saldırılara devam edeceğiz. Azerbaycan geç olmadan durmalı" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın Azerbaycan’ın Gence şehrine yönelik saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında, "Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’de sivil halkı hedef alan bugünkü saldırıları, Ermenistan’ın hukuk tanımaz tutumunun yeni bir tezahürüdür. Bu saldırıları kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "İşgal ettiği Azerbaycan topraklarında yenilgiyle yüzleşen Ermenistan, başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere insancıl hukukun tüm ilkelerini ihlal ederek, işgal ettiği için çatışmalara sahne olan bölgelerin ötesinde de sivil yerleşim alanlarına saldırmaktadır" denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu saldırılar, Ermenistan’ın içine düştüğü çaresizliğin ve yasa dışı işgalini sürdürmek için insanlık suçu işlemekten geri kalmayacağının göstergesidir. Baştan beri söylediğimiz üzere Ermenistan, bölgedeki barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir.

Ermenistan’ın provokasyonuna gelmeyeceğini, uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa hakkını uluslararası tanınmış sınırları içinde kullandığını ve sivil halka zarar gelmemesi için mümkün olan tüm gayreti göstermekte olduğunu beyan eden Azerbaycan'ın bu tutumunu destekliyoruz."