Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan’la sınırda yaşanan çatışmalarda 7 askerin yaşamını yitirdiğini, 10 askerin yaralandığını açıkladı. Ermenistan Savunma Bakanlığı ise "24 Ermeni askerinden haber alınamıyor, 13 asker de esir alındı, 1 asker de hayatını kaybetti" dedi.

Azerbaycan, Ermenistan’la dün yaşanan çatışmalarda 7 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan sınırında dün yaşanan çatışmalarda Azerbaycan ordusundan 7 askerin yaşamını yitirdiğini, 10 askerin ise yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, dün akşam saatlerinden itibaren sınırda durumun normalleştiği ifade edildi.

Ermenistan ordusu dün sınırda bazı yüksek yerleri ele geçirerek daha elverişli mevziler elde etmek amacıyla dün Laçın ve Kelbecer istikametinde operasyon başlatmıştı.

Rusya'nın devreye girmesiyle çatışmalar durmuş, ateşkes ilan edilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan’ın, sınırlarındaki durumu istikrara kavuşturmaya yönelik adımlar attığı belirtilmişti.

Ermenistan Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, “Rusya’nın ara buluculuğuyla, saat 17.30 itibarıyla Azerbaycan-Ermenistan sınırında ateşkes ilan edilmiştir” demişti.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile dün Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan gerginliği ele aldı. Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, “İki lider, temasları sürdürme konusunda anlaştı.” ifadesi kullanıldı.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANI: GEREKEN KARŞILIĞI VERİRİZ

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, yaşanan çatışmaların ardından Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ermenistanlı siyasileri daha akılcı ve daha sorumluluk sahibi olmaya çağırdığını belirten Bayramov, "Ermenistan’ın uluslararası hukuka uygun davranmaması durumunda, Azerbaycan’a yönelik herhangi tehlikeli bir adım attığını sezersek hiç tereddüt etmeden gereken karşılığını veririz” dedi.

ERMENİSTAN: AZERBAYCAN 13 ASKERİMİZİ ESİR ALDI

Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre de Azerbaycan sınırında dün çıkan çatışmanın ardında 24 Ermeni askerinden haber alınamıyor, 13 asker de esir alındı, 1 asker de hayatını kaybetti. Bakanlığın açılamasında, “Bu askerlerin aranması yönünde yoğun çalışmalar gerçekleştiriliyor. İki mukavemet noktası düşmanın eline geçti” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre dünkü çatışmalarda Azerbaycan tarafı da kayıplar verdi. Azerbaycan ordusundan 70 kadar ölü ve yaralı var. Ayrıca dört zırhlı personel taşıyıcı, bir Sandcat zırhlı araç, beş de otomobil (Kamaz, Ural, UAZ) zarar gördü.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sınırdaki gerginlik sürerken iki ülke arasındaki çatışmalardan kaygılı olduklarını, tarafları gerilimi azaltmaya çağırdıklarını açıkladı.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, bugün Ermenistan ile Azerbaycan arasında yoğun çatışma yaşandığına dair raporlardan derin endişe duyuyor. Her iki tarafı da gerilimi azaltmak ve daha fazla tırmanmayı önlemek için acil somut adımlar atmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

ABD Dışişleri Bakanı, tarafları ayrıca sınır belirleme de dahil olmak üzere tüm önemli sorunları çözmek için doğrudan ve yapıcı bir şekilde ilişki kurmaya çağırdıklarını kaydetti.

Minsk Grubu Eşbaşkanlarının 15 Kasım'da yaptıkları açıklamaya atıf yapan Blinken, "Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki gerilimin son zamanlarda artması, Dağlık Karabağ ihtilafıyla ilgili veya bundan kaynaklanan tüm sorunların müzakere edilmiş, kapsamlı ve sürdürülebilir bir şekilde çözülmesi gerektiğinin altını çiziyoruz" değerlendirmesinde bulundu.