Azil görüşmelerinde çalkantılı cuma

Tom McCarthy

Donald Trump’ın azil görüşmeleri sürecinde kamuya açık şekilde ifade eden üçüncü tanık, Büyükelçi Marie Yovanovitch oldu. Yovanovitch Ukrayna’da görev yaparken Mayıs ayında Trump tarafından görevden alınmıştı. Halbuki İçişleri Bakanlığı görev süresini daha yeni uzatmıştı. Yovanovitch’in ifadesinde öne çıkanlar aşağıdaki gibi:

1. Çarpıcı ifade

Çarşamba gününün görüşmeleri sakin geçmişti fakat Yovanovitch’in soruşturma komitesinde verdiği ifadeler çarpıcıydı. Yovanovitch Trump’ın kişisel saldırıları karşısında ‘şoke olduğunu ve yıkıma uğradığını’ ve Ukrayna’da yolsuzluğa bulaşmış kişilerin kendilerine ABD’li ortaklar bulmuş olmasına hayret ettiğini söyledi.

2. Trump’ın twitter saldırısı

Bu esnada Trump sinirini Twitter’da attı: “Yovanovitch nerede görev yaptıysa sorun çıktı. Kariyerine Somali’de başladı, olanlar iyi miydi?” Ardından, müthiş bir siyasi drama yaşandı ve Adam Schiff twitleri canlı olarak okumaya başladı, tanığa yanıt verme şansı tanıdı.

Yovanovitch, “Öyle bir gücüm olduğunu sanmıyorum” dedi, “Ne Mogadişu’da, ne Somali’de, ne başka bir yerde.”

Schiff, “Şunu bilmenizi isterim ki, burada bazılarımız tanıkların tehdit edilmesini çok, çok ciddiye alırız” dedi.

3. Cumhuriyetçiler çöktü

Yovanovitch’in ifadesi öyle ikna ediciydi, ülkesine ve mesleki hedeflerine adanmışlığı öyle yalındı ki Cumhuriyetçiler ona saldırmaya cesaret edemediler bile. Sırasıyla söz alıp ülkeye hizmetleri için ona teşekkür etmekle yetindiler.

Enerjisini yitiren Cumhuriyetçiler, Yovanovich’in ortaya koyduğu tezleri çürütmekte yetersiz kaldı.

4. Rudy Guiliani konusu açıldı

Azil görüşmelerinin başından beri konu ilk defa Rudy Guiliani’ye geldi. Ukrayna’ya Joe Biden’a soruşturma açmak yapılan baskıda ve Yovanovitch’e yönelik karalama kampanyasında başı çeken başlıca figür, “Trump’ın elçisi” Guiliani’ydi.

Yovanovitch, Giuliani’nin kendisi hakkında asılsız iddialar yaydığını ve onu Trump düşmanı olmakla suçladığını bu sene başında öğrendiğini söyledi.

Giuliani’nin motivasyonu federal savcılar tarafından araştırılıyor. Ortaklarından ikisinin Ukrayna’da sıvı doğalgaz ihracatı işi yaptığı biliniyor. Üçüncü bir ortağı ise Yovanovitch ile zamanında takışmış ve ‘intikam peşinde’ olduğu söyleniyor.

5. Trump’ı bekleyen tehlike

Oturum sona ermek üzereydi ki yeni bir tanık, David Holmes, kapalı ifade vermek üzere salona girdi. Büyükelçi Bill Taylor’ın söylediğine göre David Holmes, Donald Trump ile Büyükelçi Gordon Sondland arasında geçen bir telefon görüşmesine kulak misafiri olmuş, Trump’ın Ukrayna’daki ‘soruşturmaların’ nasıl gittiğini sorduğunu işitmişti. Holmes’un resme dahil olmasıyla Trump’ı zor bir hafta bekliyor olabilir. Holmes kamuya açık ifade verebilir. Çarşamba günü Sondland ifade verecek ve Trump’ın Ukrayna’dan ne istediğini ve neden istediğini birinci elden aktarabilir.

Çeviren: Fatih Kıyman

Kaynak: The Guardian’dan kısaltılarak çevrilmiştir