Azil soruşturmasında sona gelindi

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu, Başkan Donald Trump hakkındaki azil soruşturması raporunu oy çokluğuyla onayladı. Raporda, “Trump, makamını siyasi rakibi Joe Biden hakkında soruşturma açılması için Ukrayna’ya baskı yapmak için kullandı” ifadelerine yer verildi.

Raporda bir başka suçlama da Trump’ın azil soruşturması kapsamında tanıklara ifade vermeleri için gönderilen celpleri görmezden gelmelerini istemesi üzerine yöneltildi. Trump’ın azil soruşturmasını engellemekle suçlandığı raporda, “Başkan Trump ifade vermesi gereken tanıklara gözdağı vererek korkutma teşebbüsünde bulunmuştur. Bu, federal bir suçtur. ABD tarihinde hiçbir başkan, yetkililere Meclis’e ifade vermeme yönünde talimat vermedi” denildi.

Söz konusu rapor Adalet Komitesi’ne gönderilirken komisyonda bugün azil soruşturmasına ilişkin ilk oturumun düzenlenmesi bekleniyor. ABD yasaları gereği, ilgili komisyonların hazırlayacağı soruşturma raporu sonucunda azil başvurusu Adalet Komitesi’nde kabul edilirse, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylamaya sunulacak.

Dava taslağı, Temsilciler Meclisi üyelerinin salt çoğunluğunun kabul oyunu alması durumunda bu sefer de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu senatoya gidecek ve ABD Başkanı Trump’ın yargı süreci başlayacak.