AKP’nin düşük faiz ve yüksek döviz kuru üzerine kurduğu ekonomi politikası çöktü. KKM ile dolarizasyonun önü kesilemezken halkın banklara olan borcu katlanıyor. Milyonerlerin sayısı ise her gün katlanarak artıyor.

Azınlığın parası, halkın borcu arttı
Fotoğraf: AA

Ekonomi Servisi

Ülkede geçen aralık ayı itibarıyla kur ve enflasyondaki hızlı yükseliş sabit gelir grubundaki yurttaşların gelirlerinin erimesine yol açarken, gelirleriyle ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan milyonlar kredilere yöneliyor.

Dolar kuru ise aralık ayında gördüğü 17,82’lik rekor seviyesine yakın seyrediyor. Kur artışları son dönemde gıda, elektrik, doğal gaz ve akaryakıt başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinde zam yağmuruna neden oluyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık bültene göre, sektörün kredi hacmi 3 Haziran itibarıyla 92 milyar 579 milyon lira arttı. Söz konusu dönemde toplam kredi hacmi 6 trilyon 35 milyar 266 milyon liradan 6 trilyon 127 milyar 845 milyon liraya yükseldi.

Verilere göre, tüketici kredileri tutarı, 3 Haziran itibarıyla 10 milyar 685 milyon lira artışla 878 milyar 34 milyon liraya çıktı. Söz konusu kredilerin 334 milyar 909 milyon lirası konut, 21 milyar 389 milyon lirası taşıt ve 521 milyar 736 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Söz konusu dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı 923 milyon lira artarak 818 milyar 303 milyon liraya çıktı.

Bankaların bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 2,4 artışla 265 milyar 207 milyon liraya yükseldi. Bireysel kredi kartı alacaklarının 108 milyar 60 milyon lirası taksitli, 157 milyar 147 milyon lirası taksitsiz oldu.

DOLARİZASYON YÜZDE 72,5’E ULAŞTI

Dolardaki hızlı yükselişin önüne geçmek ve düşük faiz politikası nedeniyle tercih edilmeyen TL mevduatı daha cazip hale getirip döviz talebini azaltmak için devreye alınan kur korumalı TL mevduat hesabı bankacılık sektöründe mevduatta dolarizasyonu arttırdı.

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 904,1 milyar TL'den 931 milyar TL'ye çıktı. BDDK’nin son verilerine göre KKM+ yabancı para mevduatlarının toplam mevduat içerisindeki payı 72,5’e ulaştı.

KKM’nin Merkez Bankası’na olan yükü veriler açıklanmadığı için bilinmiyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe sonuçlarında KKM dönüşleri için ne kadar ödediğini açıklıyor. Buna göre mart ve nisan aylarında KKM dönüşleri için 16,3 milyar lira ödendi.

MİLYONER SAYISI 5 AYDA KATLANDI

AKP’nin hafta sonu gerçekleşen kampında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kurlardaki ve enflasyondaki artışa rağmen neden faiz artırımına gitmediklerine ilişkin, "Bu sistemde dar gelirliler hariç firmalar, ihracatçılar kâr ediyor" demişti.

DW Türkçe’den Pelin Ünker’in haberine göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verileri, bu sistemden dar gelirliler hariç kazananlar olduğuna işaret ederek Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin sözlerini teyit ediyor. Veriler, düşük faiz yüksek kur politikasına dayanan ve "Yeni Ekonomi Modeli" olarak adlandırılan sistemde banka hesaplarında 1 milyon lira ve üzerinde mevduatı olan kişi sayısının ve bu kişilerin toplam mevduatının arttığını gösteriyor.

BDDK’ye göre hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat olan mudi sayısı Kasım 2021’den Nisan ayına dek geçen beş aylık süreçte 511 bin 405 kişiden 600 bin 118’e çıktı. Buna göre yüksek enflasyon döneminde 88 bin 713 kişi daha milyoner oldu. Milyoner sayısı beş ayda yüzde 17 arttı.