BİK Genel Kurulu’ndan, azınlık gazetelerine yapılacak maddi yardıma ilişkin herhangi bir karar çıkmamasına tepkiler sürüyor. Agos’tan Danzikyan, azınlık gazetelerinin çok zorlanacağına dikkat çekti. Apoyevmatini’den Vasiliadis ise kesin ve sabit bir karar alınmasını istedi.

Azınlık gazetelerine BİK’ten beklenen yardım gelmedi: Çok zorlanacağız

Bilge Sarıhan

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’ndan azınlık gazetelerine bu yıl maddi yardımda bulunmasına ilişkin karar çıkmamasına tepki büyük. Azınlık gazetelerine resmi ilan vermeyen Basın İlan’ın 2011 yılından beri bu açığı kapatmak için yaptığı maddi yardım bu seneki son genel kurulunda yer almadı.

Pandemi döneminde zor koşullarda yayın yapmaya çalışan azınlık gazeteleri geçen aylarda Basın İlan’a çağrıda bulunarak yardımın öne çekilmesini istemişti.


Agos Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan ve Apoyevmatini Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis, Basın İlan’ın azınlık gazetelerine destek kararı almamasını BirGün’e değerlendirdi.

YAYIN YAPMAK ÇOK ZOR

2011’den beri aldıkları desteğin bu yıl gelmeyecek olmasının gazetelerin işleyişini zora sokacağına dikkat çeken Danzikyan, “Azınlık gazeteleri pandemi koşullarında, özellikle nisan mayıs ayından sonra, çok zor yayın yapıyor” dedi.

azinlik-gazetelerine-bik-ten-beklenen-yardim-gelmedi-cok-zorlanacagiz-810998-1.

Basın İlan Kurumu’ndan destek kararını ileri çekmesini istediklerini hatırlatan Danzikyan, şunları dile getirdi: “Çünkü azınlık gazeteleri çok zor şartlar altında çalışıyor. İlanlar kesiliyor, dağıtımda zorluklar yaşanıyor. Azınlık basını olarak destek kararının öne çekilmesi talebi karşılanmadığı gibi bu yıl hiçbir yardım yapılmadı. Bir gerekçe de sunulmadı. Bu kararın azınlık gazetelerini daha da zorlayacağı muhakkak.”

İSTEMEZLERSE VERMİYORLAR

96 senedir Apoyevmatini gazetesini çıkaran Mihail Vasiliadis de belirli ve sabit bir desteğin yapılamamasının azınlık gazetelerini maddi yönden olumsuz etkilediğine vurgu yaptı. Doğrudan ilan verilmesi için büyük mücadeleler verdiklerinin altını çizen Vasiliadis, şunları söyledi: “96 yıllık bir gazete, resmi ilan hakkına sahip olamayacaksa kim olacak anlamıyorum. Daha sonradan vakıflar tarafından destek verilmeye başlandı. Başta bunu kabul etmek istemedik ama ihtiyacımız vardı. Daha sonra bu keyiflerine bağlı bir hale geldi. İsterlerse veriyorlar istemezlerse vermiyorlar. Bir karar alınsa ve bize şu tarihte şu kadar destekte bulunulacak diye net bir şey söyleseler biz de bütçemizi ona göre ayarlayacağız ama maalesef bize bu imkân tanınmıyor.”

azinlik-gazetelerine-bik-ten-beklenen-yardim-gelmedi-cok-zorlanacagiz-810999-1.

Vasiliadis, pandemi dönemindeki gazete dağıtımının zorluğundan da bahsetti: “Pandemide biz herkesin zorlandığından daha çok zorlandık. Kurtuluş gibi daha fazla azınlıkların bulunduğu yerlerde gazeteler bayiilere veriliyor ancak diğer yerlerde elden teslim ediliyor. Gazeteyi dağıtanlar da tedirginlikle yapıyorlar bu işi.”

Kağıt fiyatlarını pahalılığının altını çizen Vasiliadis, “Kullandığımız hammaddelerin bedeli yükselirken gelirimiz azalıyor. Bize şu tarihlerde şu kriterlere göre size yardımda bulunacağız demek o kadar mı zor?” diye sordu.