Azınlık gazeteleri pandeminin olumsuz sonuçlarından nasibini çokça aldı. Jıneps Gazetesi, koronavirüs salgını sürecinde baskısını durdururken diğer gazeteler ise baskı ve dağıtımın yarattığı zorluklarla mücadele etmeye devam ediyor

Azınlık gazetelerine pandemi darbesi

DİLAN ESEN

Koronavirüs salgını gazeteler üzerindeki etkisini sürdürüyor. Ülkedeki çok sayıda yerel ve ulusal basın zor koşullarda yayını sürdürürken azınlık gazeteleri için de durum farklı değil. Zaten zor şartlar altında çıkarılan azınlık gazetelerinin yöneticileri salgının ülkede yayılmaya başlamasıyla birlikte yaşadıkları zorlukları anlattı. Apoyevmatini, Agos, Sabro ve Jıneps gazetelerinin yöneticileri BirGün’e konuştu.

EN BÜYÜK MASRAF BASKI VE KAĞIT

Mihail Vasiladis - Apoyevmatini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeniazinlik-gazetelerine-pandemi-darbesi-729741-1.

İki kişilik kadromuzla gazeteyi 100’üncü yılına ulaştırmak istiyoruz. En büyük hedefimiz gazeteyi tüm Rum ailesine ulaştırmak. Bu insanların yaşları büyük dolayısıyla basılı nüshanın ellerine ulaşması gerekiyor. Maliyetin yaklaşık yüzde 80’ini baskı oluşturuyor. Gazetenin dağıtımını da ortalama 65 yaş civarında olan insanlara yapıyoruz. Ancak sokağa çıkma yasağı geldi. Dolayısıyla dağıtım işi de zorlaştı. Salgın nedeniyle ilanlarımız da azaldı. 2 bin 500 abonemiz var, PDF şeklinde okuyorlar. Basılı gazete ile PDF yollanan gazete arasında bir virgül farkı bile olmaması gerekir. Dolayısıyla basılı gazeteyi dağıtamadığımız zaman PDF’i de yayımlamıyoruz. Bu gazetenin en büyük masrafı baskı ve kağıt. Bunu temin edebilmek için büyük gayret gösteriyoruz. Günde 15-16 saat çalışmamız gerekiyor. Sorunlar büyük ama bizim inadımız ve irademiz de büyük.

ARTIK KAĞIT BASKI YOK

Yaşar Güven – Jıneps Yayın Kurulu Üyesiazinlik-gazetelerine-pandemi-darbesi-729742-1.

Türkçe ve Kafkas dillerinde yayın yapıyoruz. Yayın kurulu üyeleriyle birlikte çalışarak gazeteyi çıkarıyorduk. Gazeteyi posta yoluyla abonelerimize dağıtıyorduk. Yani hazırlaması, paketlenmesi ve postayla gönderilmesi imece usulüyle oluyordu. Gazeteye katkı vermek isteyen arkadaşlarımız da gelir fikir alışverişi yapardık. Salgın döneminde bundan mahrum kaldık.

Salgınla birlikte baskıyı durdurduk. PDF halini paylaşıyoruz. Risk almak ve yaratmak istemiyoruz. Gazetenin posta yoluyla ulaştırılmaması konusunda sürekli abonelerimizden şikayet oluyordu. Şimdi PDF gönderdiğimiz için internet kullanmayan birkaç abone dışında herkese ulaşıyor. Tabii sabit giderlerimizi ödemeye devam ediyoruz. Yıllardan beri gazete zaten zor ayakta duruyor. Bizim gazete Çerkez camiası içinde muhalif durduğu için çok fazla ilan da alamıyoruz.

SATIŞI EN ÇOK YASAK ETKİLEDİ

Yetvart Danizkyan - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeniazinlik-gazetelerine-pandemi-darbesi-729743-1.

Sokağa çıkma yasağı döneminde bakkal ve marketlerin kapalı olması bizi çok zorladı. Biz haftalık bir gazeteyiz ve Perşembe günü basılıyoruz. Dolayısıyla bizim gazetemiz en çok cuma, cumartesi ve Pazar günleri satılıyor. Sokağa çıkma yasağı olunca abonelere de dağıtmakta güçlük çekiyoruz. İşyerleri kapandığı için ilanlarımız kesildi. Artık cenaze ayinleri yapılmadığı için cenaze ilanları da verilmiyor. Dolayısıyla hayli güç bir durumdayız. Biz okur gücüyle ayakta duran bir gazeteyiz. Gazeteyi dağıtmak ve satmakta zorluk çektiğimiz zaman epey etkileniyoruz. Basın İlan Kurumu azınlık gazetelerine zaten ilan vermiyor. Son 5-6 aydır birkaç azınlık gazetesine yılda bir kere ödenek veriyor. Bu ödenek genellikle kasım ayında veriliyor. Bu tarihin öne alınmasını talep ettik.

SALGIN DAĞITIMI GÜÇLENDİRDİ

Evgil Türker- Sabro Gazetesi İmtiyaz Sahibiazinlik-gazetelerine-pandemi-darbesi-729744-1.

Biz iki dilde Türkçe ve Süryanice yayımlanan aylık bir gazeteyiz. Gazeteyi Mardin’de hazırlıyoruz. Basım ve dağıtımı İstanbul’dan yapılıyor. Dağıtımı posta yoluyla abonelerimize yapıyoruz. Salgın döneminde satış yaptığımız noktalar kapandığı için işimiz biraz zorlaştı, kendi dar çevremizde dağıtım sağlayabiliyoruz. Yurt dışına da posta yoluyla gazeteyi yolluyoruz. Basın İlan Kurumu’ndan biraz yardım geldi ama yılda bir kere yapılıyor. Bazı okurlarımızdan gelen bağışlarla da ancak idare edebiliyoruz. Gazeteye gelen bağışlar olmasa gazeteyi çok zor çıkarırız.