Akademisyen ve çalışma yaşamı uzmanı, BirGün yazarı Aziz Çelik, asgari ücrete gelen ‘zam’ ardından emeklilerin bundan yararlanıp yararlanamayacağı sorusuna yanıt verdi.

Aziz Çelik yanıtladı: Emekliler, asgari ücretteki artıştan yararlanacak mı?

Asgari ücretin yüzde 21.56 oranında artırılması, emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı sorusunu gündeme getirdi. BirGün yazarı Aziz Çelik, Twitter’da yaptığı değerlendirmede, emeklilerin asgari ücretteki artıştan yararlanamayacağı ve emekli aylık ve gelirleri ile asgari ücret arasındaki makasın daha da açılacağı bilgisini verdi.

“Emekli aylık ve gelirlerinin artış yöntemi 2008’de çıkarılan 5510 sayılı yasa ile belirlendi ve sınırlandı” diyen Çelik, şu yorumu yaptı:

“Bu yasaya göre emekli gelir ve aylıkları, her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre TÜİK tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirlenir.

Dolayısıyla emeklilerin Ocak ayında alacakları zam Temmuz-Aralık dönemi tüketici enflasyonu kadar olacak. Diğer bir ifadeyle emekli aylık ve gelirlerdeki artış tahminen yüzde 9-11 civarında olur.”

Çelik’in yaptığı paylaşımlar şöyle:

Asgari ücret saptandı. Peki 13 milyon emekli ve hak sahibin durumu ne olacak? Emekliler asgari ücretteki artıştan yararlanacak mı?

Maalesef hayır!

Emekli aylık ve gelirleri ile asgari ücret arasındaki makas daha da açılacak.

Asgari ücret yüzde 21 civarında artınca "emekli aylık ve gelirleri de bu oranda artar mı" sorusu sorulmaya başlandı.

Maalesef artmaz!

Emekli aylık ve gelirlerinin artış yöntemi 2008'de çıkarılan 5510 sayılı yasa ile belirlendi ve sınırlandı.

Bu yasaya göre emekli gelir ve aylıkları, her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre TÜİK tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirlenir.

Dolayısıyla emeklilerin Ocak ayında alacakları zam Temmuz-Aralık dönemi tüketici enflasyonu kadar olacak. Diğer bir ifadeyle emekli aylık ve gelirlerdeki artış tahminen yüzde 9-11 civarında olur.

2008'de 5510 sayılı yasa ile emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücretin %35'i düzeyine kadar düşürüldü. Hak sahibi gelirleri ise bu % 35'in % 80'ine kadar düşebilir. Buna göre tahmini olarak emekli aylıkların alt sınırı şu an 830 TL, gelirlerin ise 650 TL civarındadır.

Emekli aylık ve gelirlerinin 1500 TL'ye tamamlanması, emekli aylık ve gelirlerinin 1500 TL'ye yükselmesi anlamına gelmiyor. Emeklilerin esas aylıkları ile 1500 TL arasındaki fark Hazine tarafından karşılanıyor.

Dolayısıyla esas aylığı 1500 TL'nin altında olan emekliler 1 Ocak'ta 1500 TL üzerinden değil, esas aylıkları üzerinden zam alacaklar. Ta ki esas aylıkları 1500 TL oluncaya kadar. Hak sahipleri de payları oranında bu artıştan yararlanacak.

Özetle asgari ücret artışı emeklilerin durumunu olumlu yönde etkilemeyecek. Tersine emeklilerin asgari ücrete göre daha düşük aylık ve gelir almasına yol açacak. Emekli aylık ve gelirleri ile asgari ücret arasındaki uçurum daha da artacak.

Bu nedenle emekli aylıklarının alt sınırın asgari ücret düzeyine yükseltilmesi şarttır. Asgari ücret emekli için de alt sınır olmalıdır.