Azra Gülendam Haytaoğlu’nu katleden Mustafa Murat Ayhan ilk kez hâkim karşısına çıktı. Azra’nın yakınları, arkadaşları ile kadın örgütleri adalet talep etti. Katilin savunması ise şaşırtmadı: Psikolojik sorunlarım vardı.

Azra’nın katilinden bilindik savunma

HABER MERKEZİ

Antalya’da 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu’nu katleden Mustafa Murat Ayhan’ın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. Ayhan savunmasında psikolojik rahatsızlığının bulunduğunu, pişman olduğunu öne sürdü.

Duruşma öncesinde, Azra’nın okul arkadaşları bir yürüyüş düzenledi. Azra’nın eğitim gördüğü Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi önünden adliye binasına doğru yürüyüşe geçen yaklaşık 300 kişilik grup, “Azra için adalet” yazılı pankart açtı. Yürüyüşün ardından adliye önünde açıklama yapan sınıf arkadaşı İbrahim Şenol, “Bahanelerin sunulmadığı etkin yürütülen süreçler başlatılmış olsaydı, ocak ayından itibaren hayatları ellerinden alınan 352 kadın ve sıra arkadaşımız Azra için adliye önlerini doldurmazdık. Mustafa Murat Ayhan tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılıp canice hayattan koparıldı. Kadınları yaşatmak için kadın katillerine cesaret değil, hak ettikleri cezalar verilsin” dedi.


İŞ TEKLİFİ YAPMIŞ

11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya Diyarbakır Cezaevi’nde bulunan katil Mustafa Murat Ayhan, SEGBİS aracılığıyla katıldı. Azra’nın ailesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili de salonda hazır bulundu. Duruşmaya ayrıca ülkenin birçok ilinden 30’dan fazla avukat, şikâyetçi müdafisi olarak katıldı. Yoğun katılım nedeniyle salonda izdiham yaşandı.

Savunmasını yapan Ayhan, kafeteryada çalışan Azra’ya iş teklifinde bulunduğunu, genç kadınla toplamda 2 kere yüz yüze görüştüğünü, bir de bayramda mesajlaştığını söyledi. Ayhan, olay gecesi uyuşturucu kullandığını, kadına cinsel saldırıda bulunmadığını iddia etti. Covid-19 hastası olduğu için eliyle Azra’nın ateşini ölçmek istediğini, bu sırada kadının “Ne yapıyorsun?” diyerek bağırmaya başladığını öne süren Ayhan, “Bağırınca panikledim, elimle ağzımı kapattım. Elim ağzında kaldı. Astım hastası olduğunu bilmiyordum. Hareketsiz kalıncaya kadar ağzını kapattım. Sonra nabzını ölçtüm, nabız alamadım” dedi. Ardından cesedi nasıl parçaladığını anlatan Ayhan, “Çok üzgünüm, çok özür dilerim. Benim psikolojik sorunlarım da vardı” diye konuştu.

Ayhan’ın avukatı da “Kendisi bipolar bozukluk ve şizofreni tedavisi görmektedir. Halen cezaevinde ilaç kullanmaktadır” savunması yaptı.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı 31 Ocak 2022 tarihine erteledi.

***

Uzaklaştırma kararı varmış!

Erkek şiddetini önlemek amacıyla alınan tedbir kararları, ‘çocuğu görme’ gerekçesiyle etkisiz kılınıyor, bu durum kadınların ve çocukların hayatına mal oluyor. Bunun son örneği, önceki akşam İstanbul Pendik’te yaşandı. 7 yaşındaki kızını öldüren Habip Öztürk hakkında evli olduğu kadının başvurusu üzerine uzaklaştırma kararı çıkarıldığı, buna rağmen zanlının kızını anneannesinden alarak cinayeti işlediği ortaya çıktı.

***

İki kadın daha katledildi

Urfa’da 22 yaşındaki Suriyeli Selva El Hinedi, sokak ortasında bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Yürütülen soruşturmada, Ayad El Hasan adlı erkeğin evlilik teklifini kabul etmediği için kadını öldürdüğü, daha sonra kaçtığı ortaya çıktı. Şırnak’ta ise Özlem Çapur, 6 ay önce boşandığı M.B. tarafından bıçaklanarak öldürüldü.