DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Kadın Politikaları Eylem planı tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı seçimine dair değerlendirmelerde bulunan Babacan, “Çoklu aday aslında ortak aday belirlemeyi becerememek demek bana göre. O örneği 2018’de yaşadık tekrar yaşamanın anlamı yok" dedi.

Babacan: Bana göre çoklu aday, ortak aday belirlemeyi becerememek demek

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Kadın Politikaları Eylem planı tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan, enflasyon, asgari ücret, Altılı Masa'nın çoklu cumhurbaşkanı aday ihtimali üzerine değerlendirmelerde bulundu.

"Şu anda Türkiye’deki iktidarın tek alternatifi Altılı Masa'dır" diyen Babacan'ın tek aday vurgusu yaptığı açıklamadan öne çıkanlar şu şekilde:

"ENFLASYONU TEK HANEYE İNDİREN BİZ OLACAĞIZ"

“Yayınlanan programda bir şey söylüyor, ilgili bakanlık başka bir şey söylüyor, Merkez Bankası bir başka bir şey söylüyor, Cumhurbaşkanı bambaşka bir şey söylüyor. Ortak nokta ne enflasyonun tek haneye inmesi. Şurada haklılar, bu ülkede enflasyon tek haneye inecek ama enflasyonu tek haneye indiren onlar olamayacak, gelip biz yapacağız.

"TEMEL HAKLAR REFERANDUM KONUSU YAPILMALI"

Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü düzenlemesi ile teklifini biz adeta helalleşme sürecinin devamı olarak ve bu konuda varsa insanların endişesi bunları ortadan kaldırmak üzere yapılmış olan bir girişim olarak görüyoruz. Bu konudaki niyetinin de değerli olduğunu düşünüyoruz. Sorun ülkenin Cumhurbaşkanının bunu hemen bir fırsat olarak ele alması, ‘pas geldi gol atacağız’ gibi bunu adeta basitleştirmesi. İtirazımız buna. Biz Meclis’e sunulan teklifi de inceliyoruz. Teklifte hatalar görüyoruz. Bu teklifin ilerleme sürecinde de gerekli düzeltmelerimizi, önerilerimizi de kuşkusuz sunacağız. Bu ülkede temel haklar bir referandum konusu haline getirilmemeli. Biz bu konunun prensip olarak referanduma gitmemesi gereken bir konu olduğunu söylüyoruz.

TEK ADAY VURGUSU!

Gerçekten hayret ediyorum gayet doğal olan liderler arasındaki görüşmelerin sürekli bir sorun kaynağı ya da çözümü olarak konumlandırılması, Altılı Masa'daki liderlerin her görüşmesinden farklı anlamlar yüklenmesini de doğru görmüyorum. Masada oturmakla tek parti haline gelmediler, tabii ki fikirler, iddialar olacak. Sorun çözmenin yolu konuşmak. Yok çatladı yok dağılacak, bu tür dedikodulara da hiç prim vermeyin. Şu anda Türkiye’deki iktidarın tek alternatifi Altılı Masa'dır. Bütün bu tartışmaları yapanlara diyorum ki 2018’e bakın aynı hataları tekrar etmeyin. Altılı Masa olarak ortak bir adayla ortak politika setiyle bu seçimlere hep beraber hazırlanalım.

"ÇOCUK İSTİSMARINI BELLİ YAPILARLA ÖZDEŞLEŞTİRMEYİ DOĞRU BULMUYORUM"

Çocuk istismarını belli yapılarla özdeşleştirmeyi doğru görmüyorum. Çocuk istismarı ile mücadele edilecekse her yerdeki çocuk istismarına karşı mücadele etmek lazım. Devletin de elindeki denetim mekanizmasını adam akıllı kullanması lazım.

"Eğer ilk turda kazanmak istiyorsanız seçimi kazanmanın yolu iş birliğinden geçiyor"

Partimiz içinde istişare sürecine başladık. Bunu da farklı etaplarla yürüteceğiz. Sistematik şekilde yürütüyoruz. Çok önemli bir karar bunu ciddiye almamız lazım. Masada çatlak gibi bir şey beklemem açıkçası. Altılı Masa kurulurken boşuna kurulmadı. Eğer ilk turda kazanmak istiyorsanız seçimi kazanmanın yolu iş birliğinden geçiyor. Bugün Ak parti 2018 seçimlerinde Meclis çoğunluğu kaybeden bir parti, MHP’nin desteği ile yasaları geçirebiliyor. Mevcut sistemde seçimi kazanıp sonra sistemi değiştirmek gerekiyor. Eğer olmuyorsa daha önce açıkladık bizim B planımız hazır. B planımızla yürür gideriz ama Türkiye kazansın istiyoruz.

"ÇOKLU ADAY ORTAK ADAY BELİRLEMEYİ BECEREMEMEK DEMEK"

Çoklu aday aslında ortak aday belirlemeyi becerememek demek bana göre. O örneği 2018’de yaşadık tekrar yaşamanın anlamı yok. Biz masaya oturduğumuz ilk günden beri ortak aday, ortak politikalar, geçiş sürecinin yol hareketi dedik. Bizim çizgimiz aynen böyle devam ediyor. Bu sürece hep beraber sahip çıkacağız. Altılı Masa'da kimse ezen de değil ezilen de değil konuşa konuşa götürüyoruz her şeyi. Türkiye için başaracağız bunu.”

(ANKA)