DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başörtüsü konusunda, "Gelin çözümü yasa değil, Anayasa düzeyinde sağlayalım" çağrısına yanıt verdi. Babacan, "Teknik hukuki çalışma bitmeden bir şey söylemek zor. Fevri çıkışlarla hemen ilk akla geleni konuşmakla bu iş olmuyor. Burada sağlam bir hukuk çalışması gerekiyor" dedi.

Babacan'dan, Erdoğan'ın 'başörtüsü' çağrısına ilişkin açıklama

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "başörtüsü" ile ilgili açıklamalara ilişkin, "Bu ülkede kırılmış kalpleri, çiğnenmiş hakları, ayaklar altına alınmış hukuku ancak birlikte duran ve onarıcı bir demokratlık çözebilir" dedi.

Babacan, parti genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "başörtüsü" ile ilgili açıklamalarına değindi.

"Başörtüsü yasayla yasaklanmadı. Olan biten keyfi bir zulümdü, dayatmaydı" diyen Babacan, "Aynı zamanda başörtüsü bu keyfi dayatmayla yüzleşilerek serbestleşmedi. Aksine başörtüsü üstündeki baskıyı kaldıran iktidar, başka yaşam tarzlarını ötekileştirdi. 'Başörtüsü yasağını biz kaldırdık' diyor ama getiriyor sansür yasasını Meclis'e sunuyor. İdeolojik devlet anlayışını aşıp, eşit vatandaşlığı kazanamadığımız sürece bu nöbetleşe zorbalık devam eder, ülkede" ifadelerini kullandı.

Meselenin sahici ve onarıcı bir yaklaşımla ele alınması zorunluluğu bulunduğunu belirten Babacan, Kılıçdaroğlu'nun "helalleşme" çağrılarını ve CHP'nin söylemlerindeki değişikliği dikkatle takip ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin yeni başlangıcını demokratik birikimine yakışacak şekilde yapacağına inandığını belirten Babacan, "Geçmişten beri yaşanan mağduriyetler sadece yasalarla düzelemez. Bu ülkede kırılmış kalpleri, çiğnenmiş hakları, ayaklar altına alınmış hukuku ancak birlikte duran ve onarıcı bir demokratlık çözebilir "dedi.

ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI

Babacan, bir gazetecinin, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "başörtüsü" ile ilgili açıklamalarını hatırlatması üzerine, şu yanıtı verdi:

"Meseleyle alakalı yasal ve anayasal düzenlemeler teknik bir hukuk çalışması gerektirir. Hukukçu arkadaşlarımız şu anda bu işin üzerine eğilmiş durumdalar. Yasa mı, anayasa mı, gerekli mi, gereksiz mi? Bunların hepsi şu anda ekibimiz tarafından çalışılıyor. Teknik hukuki çalışma bitmeden bir şey söylemek zor. Fevri çıkışlarla hemen ilk akla geleni konuşmakla bu iş olmuyor. Burada sağlam bir hukuk çalışması gerekiyor."