AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekonomi ve hukukta yeni bir reform dönemi başlatıyoruz” sözlerini değerlendiren DEVA Partisi Genel Başkanı ve eski AKP’li bakan Ali Babacan, 18 yıldan sonra lafa bakılamayacağını belirterek, samimiyet testi olarak Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlığı’ndan ayrılması gerektiğini söyledi.

Babacan: Erdoğan başkanlıktan istifa etmeli

DEVA Partisi Genel Başkanı ve eski AKP’li bakanlardan Ali Babacan, partisinin Bingöl ve Elazığ kongrelerinin ardından T24’ten Şirin Payzın’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Ali Babacan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tekirdağ İl Kongresi’nde söylediği “Yeni bir yaklaşımı hayata geçireceğiz” sözleriyle ilgi samimiyet çağrısı yaptı. Erdoğan’ın samimiyse istifa etmesi gerektiğini dile getiren Babacan, şu ifadeleri kullandı:

“Bu ifadelerin samimiyet testinden geçmesi lazım. Anayasaya göre Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlık yemini var. Bir partili Cumhurbaşkanı nasıl tarafsız olacak? Samimiyet testi genel başkanlıktan ayrılması olabilir. Ama gerçekten genel başkanlıktan ayrılması gerekiyor. Ayrıldım diyerek her şeye karışmaması lazım.”

ALBAYRAK’IN İSTİFASINA DAİR YORUM

Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifası ve genel ekonomik durumla ilgili soruya ise Babacan şu yanıtı verdi:

“Sosyal medya üzerinden mektup yayımlanması, bunun teyit edilmemesi, hükümet tarafından kontrol edilen ya da devletin sahibi olduğu medya tarafından haberleştirilmemesi nereden baksak alışılagelmişin dışında bir tablo. Kararnamenin dili de 100 yıllık devlet geleneğine uygun değil. Akraba kayırmacılığı devletin en tepesinde olduğu zaman, işte ‘affını dileme’, ‘affının kabulü’ gibi devlet adabına yakışmayan bir durumu gördük. Partili cumhurbaşkanlığı sisteminin gelmesiyle, yakın bir akrabanın ekonomi ve finansın başına getirilmesi eş zamanlı oldu. Ülkeye maliyeti çok çok büyük oldu. Bir zihniyet sorunu olduğunu da gösteriyor. İki yıl önceye göre hazinenin borcu ikiye katlanmış durumda. Merkez Bankası’nın rezervleri sıfırlanmış, hatta eksiye düşmüş durumda. Merkez Bankası’nın rezervden daha fazla borcu olmuş. İflas etmiş, eksiye düşmüş bir Merkez Bankası tablosu ile karşı karşıyayız.”