DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partililere 'Artık zamanı geliyor bu işin, herkes yavaş yavaş kendi zihninin içinde muhtemel isimleri değerlendirmeye başlasın. Kim olur, kim olmaz diye zihinsel egzersizlere başlasın' dediğini aktararak "Parti içinde istişare sürecine başlayacağız. Aklımda dolaşan isimleri eşim dahil kimseyle paylaşmadım ama Altılı Masa'ya götüreceğimiz isimleri belirleme süreci başlayacak" ifadelerini kullandı.

Babacan: Parti içinde istişare sürecine başlayacağız

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, tv100'de Gürkan Hacır'ın 'Yüzler Kulübü' programına konuk oldu.

Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olası cumhurbaşkanı adayı için parti içinde 'beyin egzersizlerinin' başlaması gerektiğini partisine söylediğini açıkladı.

Babacan konu ile ilgili konuşmasında, "Biz parti içinde ilk defa arkadaşlarımıza, 'Artık zamanı geliyor bu işin, herkes yavaş yavaş kendi zihninin içinde muhtemel isimleri değerlendirmeye başlasın. Kim olur, kim olmaz diye zihinsel egzersizlere başlasın. Çünkü artık aralık ayından itibaren parti içinde istişare sürecine başlayacağız' dedik" ifadelerini kullandı

Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayına ilişkin de konuşan Babacan, "Bugün itibariyle Altılı Masa'da herhangi bir isim konuşmadık. Herhangi bir isimle ilgili olumlu, olumsuz bir değerlendirmede bulunmadık. Baştan itibaren biz bir sıralama ilan etmiştik. İlk önce yapmamız gereken geçiş sürecinin yol haritasını tamamlamak ve seçim sonrası kurulacak hükümetin programını bitirmek. Bir bakıma ortak cumhurbaşkanı adayımızın seçim beyannamesini 6’lı partinin ortak bir şekilde yazıp bitirmesi" dedi.

"Sizin aklınızda isimler dolaşmaya başladı mı, siz de kendi içinizde bir fikir teatisinde bulunmaya başladınız mı?" sorusu üzerine Ali Babacan, "Aklımda tabi dolaşıyor ama aklımda dolaşanları henüz hiç kimseyle paylaşmadım, eşim dahil. Ama bir zihni değerlendirme var. Bir de ben çok dinliyorum insanları. Ama bu dinleme süreci bir yerde değerlendirme ve kendi isimlerimizi yani Altılı Masa'ya götüreceğimiz isimleri belirleme süreci başlayacak" dedi.

"Teorik olarak şunu söylüyoruz hep: 6 genel başkandan hepsi tek tek potansiyel cumhurbaşkanı adayıdır diyoruz" diyen Babacan, "Bizim parti teşkilatımıza sorun kim cumhurbaşkanı adayı olsun diye hepsi beni söyler. Ama bir başka partinin teşkilatı da kendi genel başkanını söyleyebilir. Aynı zamanda dışarıdan da isimler olabilir. Şu anda biz o havuzu küçültmüyoruz" ifadelerini kullandı.

"72 BAŞLIĞIN 36'SINDA MUTABIK KALMIŞ DURUMDAYIZ"

Cumhurbaşkanı adayının dışardan da olabileceğini kaydeden Babacan, "6 genel başkandan hepsi potansiyel cumhurbaşkanı adayıdır diyoruz. Aynı zamanda dışarıdan da isimler olabilir. Sözünde duran, güvenilir bir isim olması önemli. Demokrasiyi içselleştirmiş olmalı. Güçlendirmiş Parlamenter Sistemi sözde değil öz de desteklemeli. Seçim takvimi belli olduktan 2 gün sonra adayımızı açıklarız. 6’lı masada ayrı ayrı partiler olmamıza rağmen yarınların Türkiye’sinde buluşuyoruz. 72 tane başlık tespit ettik, bugün itibariyle 36’sında tam mutabık kalmış durumdayız" şeklinde konuştu.

Erdoğan Aktaş'ın "Sistem değişimini halka soracak mısınız?" sorusuna Babacan "6 partinin ortak anlayışı ‘Buna gerek olmasın’ diyoruz ama bu 32 başlıkla ilgili her şeye karar verdikten sonra biz bunu kamuoyuyla paylaşacağız. 400 üzerinde bir oyla meclisten geçerse, geçişi yapacağız" yanıtını verdi.

"SEÇİMLERE DEVA PARTİSİ OLARAK GİRECEĞİZ"

Babacan, "Önümüzdeki seçimlere DEVA Partisi olarak gireceğiz. DEVA Partisi oy pusulasında yeri olacak, vatandaşlarımız evet mührünü basacak. En az 41 ilde böyle olacak. Bazı illerde seçim işbirliği modalitesiyle ilgili çalışmamızı başlattık" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın adaylık gündemine ilişkin de konuşan Babacan, "İki belediye başkanı konusu bizi ilgilendiren bir konu değil. Mesele Cumhuriyet Halk Partisi'nin meselesidir öncelikle. İki belediye başkanının aday olup olamama meselesi her şeyden önce Cumhuriyet Halk Partisi'nin iç meselesidir. O partinin adaylarıdır. Bizim bu konuyla ilgili bir şey söylememiz başka bir partinin iç meselesine müdahale olmamızdır, bunu doğru görmem. Kendileri parti içerisinde değerlendirirler" ifadelerini kullandı.

"İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ' SÖZÜ BANA SÖYLENDİ"

Ali Babacan, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın itibardan tasarruf olmaz' sözünü kendisi için söylediğini açıkladı. Babacan, "Öngörülebilir şekilde bu ülkenin ekonomisini yönetmezseniz bu ülkenin ekonomisi bataklığa girer, şu anda yaşadığımız gibi. Bütün bunların mücadelesini verdik. Hatırlayın 'gaz-fren' tartışmasını.

Ben diyordum ki 2010-2011'de 'israf var, tasarruf şart' diyordum. O meşhur 'itibardan tasarruf olmaz' ifadesi bana cevaptır o gün. Ne oldu? Kendisi itibardan tasarruf etmedi, bütün devlet sistemi israf israf israf..." dedi.

"TUTUKLU YARGILANMASINI GEREKTİRECEK BİR HUSUS GÖRMÜYORUZ"

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna ilişkin konuşan Babacan, "HDP'nin içinde olduğu ittifak apayrı. HDP’yle işleyen diyalog kanallarımız var, görüşüyoruz.. Ülkenin yarınlarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuyoruz. Biz HDP’yi sadece siyasi parti tüzel kişiliğinden ibaret görmüyoruz. HDP’ye destek veren milyonlarca vatandaşımızın temsil edildiği yapı olarak görüyoruz. Demirtaş şu anda tutuklu yargılanıyor dolayısıyla böyle bir diyaloğumuz yok. Dosyasına baktığımızda tutuklu yargılanmasını gerektirecek herhangi bir husus görmüyoruz. Parlamentoda Kürtçe konuşanlar farkındalık oluşturmak için bunu yapıyor. Mesele bu ülkede en çok konuşulan ikinci dilin kayıtlara ‘bilinmeyen dil’ olarak yazılması" şeklinde konuştu.

HDP'nin kapatılmasına karşı olduklarını söyleyen Babacan, "AK Parti'nin kapatılması söz konusuyken Erdoğan 'Partilerin kapatılması teklif edilemez' diye 'Anayasa maddesi koymalıyız' diyordu. AK Parti kıl payı 1 oyla kapatılmadı. Partilerin tüzel kişiliğinin kapatılması yanlıştır. Genel affa karşıyız. KHK'lılarla ilgili kurunun yanında yaş yanmasın diyoruz" dedi.

"Abdullah Gül’le ilişkiniz ne düzeydedir?" sorusuna Babacan "Partimizin kuruluş esnasında bizlerle görüşünü paylaşmış bir insan ancak DEVA Partisi de ayrı bir tüzel kişilik. Evde oturup görüşmelerimiz oluyor, belli konularda görüşlerini bizimle paylaşıyor. Sayın Gül’ün tarafsız bir Cumhurbaşkanı olduktan sonra tekrar dönüp partili bir siyaset yapmak isteyeceğini zannetmiyorum" ifadeleriyle yanıt verdi.