DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Adıyaman’da Kürt sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Babacan, “Kürt sorunu var, bunun çözümü de devletin temel hak ve özgürlüklerle ilgili sapasağlam bir tutumundan geçiyor. İnsan haklarının devlet tarafından aynen tanınmasından geçiyor. Çözümü; eşit vatandaşlık anlayışından geçiyor” dedi.

Babacan: Kürt sorunu var, çözümü de eşit vatandaşlıktan geçiyor

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bir dizi temasta bulunmak için geldiği Adıyaman’da Kürt meselesine, gündemdeki zincir market tartışmasına ve Altılı Masa’nın çalışmalarına ilişkin mesajlar verdi.

AKP’nin Kürt sorununa yaklaşımını eleştiren Babacan, “Bir yanına Bahçeli’yi, bir yanına Perinçek’i aldı, ‘Kürt sorunu diye bir şey yok kardeşim’ diyor. Bir tarafında Bahçeli, bir tarafında Perinçek olunca zaten diyeceği başka bir laf yok. Sayın Bahçeli, Adıyaman’a en son ne zaman gelmiştin? Ankara’da otururken konuşmak kolay. Esiyor, gürlüyor oradan” dedi.

Kürt sorununun çözümünün devletin temel hak ve özgürlüklerle ilgili tutumundan geçtiğini kaydeden Babacan, “İnsan haklarının devlet tarafından aynen tanınmasından geçiyor. Çözümü, eşit vatandaşlık anlayışından geçiyor. Her vatandaş, eşit ve onurludur. Her vatandaş, anasından doğduğu anda sahip olduğu hakları doyasıya yaşar. Devlet de bunu sadece tanır” diye konuştu.

“ENFLASYONUN SEBEBİ KENDİLERİ AMA SUÇLU ARIYORLAR”

Zincir marketlerle ilgili hükümeti eleştiren Babacan, gıdayla ilgili bütün temel maddelerin fiyatının hükümet tarafından belirlendiğine dikkat çekti.

Babacan, “Şimdi marketlerle savaşıyorlar. Sütün fiyatını belirleyen hükümetin kendisi değil mi? Karkas etin fiyatını, buğday taban fiyatını hükümet belirliyor. Gıdayla ilgili bütün temel maddelerin fiyatını hükümet belirliyor, ondan sonra marketlere ‘Sen bunu niye pahalı satıyorsun’ diye savaş açıyor. Niye? Çünkü enflasyonun sebebi kendileri ama bir başka suçlu arıyorlar kendilerine. Milletimiz bunu yutmuyor” diyerek enflasyonun en önemli sebebinin dolardaki artış olduğunu söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 yıldır ülkeyi tek başına yönetirken elde ettiği başarısının olmadığını belirten Babacan, “Falanca tarihte paradan altı sıfır atmıştık, enflasyonu düşürmüştük diyor. Benim için ‘İmza atmasaydım yapamazdı’ diyor. Madem hikmet imzada, at bir imza, şu enflasyonu da döviz kurunu da düşür.

“CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK FAİZ ÖDEYEN İKTİDARI”

AKP’nin Cumhuriyet tarihinin en yüksek faiz ödeyen iktidarı olduğunu söyleyen Babacan, “Daha önce bu kadar büyük faiz ödenmedi. 350 milyar; tam buz gibi faiz. Yanına 320-330 milyar da kur farkını ekleyin, etti size 650 milyar. Onunla sadece bu yıl 1 milyon tane konut yapılabilirdi. İhtiyacı olanlara peşinatsız bir şekilde verilebilirdi” dedi.

“Vatandaşlarımız arasında ayrımcılık olmayacaktır” diyen Babacan, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Eğer vatandaşımız 3 sene, 5 sene taşeron firmada çalışıyorsa, hâlâ kadroya alınmıyorsa adalet değil. Vekil imamlar, vekil öğretmenler var. Böyle bir şey olmaz. Bunları sadece biz değil, Altılı Masa’da da hallediyoruz. Bakışımız, tamamen adalet bakışıdır. Vatandaşlarımız arasında ayrımcılık olmayacaktır.

Adıyaman’daki tütünü yaşatmamız gerekiyor. Adıyaman’daki tütüncülüğün gelişmesi gerekiyor. Bu işin sigara boyutu var, vergi boyutu var. Apayrı boyutları var. Konuyu iyi biliyoruz. Çözümü tütün politikasından geçiyor.

Altılı Masa’nın ve ortak cumhurbaşkanı adayının tek bir tarım politikası olacak, tek bir ekonomi politikası olacak, tek bir dış politikası olacak. Böylece vatandaşlarımızın karşısına çok net, temiz, uzlaşılmış bir çözümle çıkacağız."

(ANKA)