DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayında öğrencilerden gelen şikayetleri okudu. " 850 bin arkadaşımız üniversiteyi kazanmış ama bunlardan 105 bin 772’si kaydını yaptıramamış" diyen Babacan, “Üniversiteyi kazanıp maddi zorluk yaşayan tek bir öğrencimiz kalmayacak. Öğrencilerimizin temel ihtiyaçlarının karşılanması tamamen devletin garantisinde olacak” vaadinde bulundu.

Babacan: Maddi zorluk yaşayan tek bir öğrencimiz kalmayacak

Öğrenciliğin maliyetinin arttığını söyleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan sosyal medya hesaplarından canlı yayın açtı. Babacan, kendisine gelen şikayetleri okudu, partisinin vaatlerini anlattı.

"850 bin öğrencinin 105 bin 772’si herhangi bir üniversiteye kaydolmamış. Gerçekten bu çok üzücü. Bunun temelinde de öncelikle ekonomik sorunların olduğunu görüyoruz. Öğrencilik artık çok maliyetli" diye konuşan Babacan, "Adım atıyorsunuz, para. Şehirlerarası ulaşım korkunç pahalanmış durumda. Şehir içi ulaşım bilet fiyatları cep yakıyor. Gıda en temel ihtiyaç ve gıda fiyatları almış başını gitmiş durumda. Öğrencilerin çoğu makarnaya, patatese talim ediyor. Akşam yemeğini tek bir çorbayla geçiştiren gençlerimizle karşılaşıyorum. Bunlar en temel ihtiyaçlar. Barınma, kira. Kira fiyatları aldı başını gitti. Gerçekten öğrencilik çok zorlaştı" ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden gelen şikayetleri okuyan Babacan, şöyle devam etti:

Her yerden feryat mesajları geliyor. Anadolu ve Trakya’da her ilde ve ilçede görüyordum. Gençler ‘Başkanım, üniversiteyi kazanacağım ama ailemin okutacak parası yok. Kira, barınma, yeme, içme, ulaşım masrafları aldı başını gitti’ diyordu. İşte bu gerçeği bugünkü rakamlarla gördük. 850 bin arkadaşımız üniversiteyi kazanmış ama bunlardan 105 bin 772’si kaydını yaptıramamış. Acı gerçek bu."

VAATLERİNİ AÇIKLADI

Babacan vaatlerini de sıraladı:

"Yurt sorununu ortadan kaldıracağız. İhtiyacı olduğu halde, maddi durumu zayıf olduğu halde yurt bulamayan her öğrencimize yurt imkânı sağlayacağız. Yurt yoksa kira desteği vereceğiz. Tüm eğitim masraflarını karşılayacak şekilde Eğitim Destek Banka Kartı vereceğiz. 18 yaşını dolduran herkes bu karttan yararlanabilecek. İlkokul, ortaokul, lise öğrencisiyse veliler kullanacak.”

“YEME İÇME, BARINMA, HEPSİNİ ÇÖZECEĞİZ”

KYK yurtlarında kalan öğrencilerimizin yeme içme masrafı bu koskoca ülke için nedir ki öğrencileri bunlarla uğraştırıyorsunuz. Yemesi, içmesi, barınması hepsini çözeceğiz. Öğrenciler, üniversiteyi kazandıktan sonra geçim derdinde olmayacak. Esas bu. Kimsenin aklında en ufak soru kalmayacak. Hedef bu.

DEVA Partisi Genel Başkanı olarak tüm üniversiteli arkadaşlarıma söz veriyorum: Üniversiteyi kazanıp maddi zorluk yaşayan tek bir öğrencimiz kalmayacak. Öğrencilerimizin temel ihtiyaçlarının karşılanması tamamen devletin garantisinde olacak. Ulaşımdı, yeme içmeydi, barınmaydı, kitaptı, kırtasiyeydi, bilgisayardı, şuydu buydu… ‘Üniversiteyi kazandım ama barınamıyorum, aç geziyorum’ diyen tek bir öğrencimiz kalmayacak.

“HERKESİN ÖĞRENİM VE İŞ İMKÂNI OLACAK”

Önümüzdeki seçimde bambaşka bir dönem açılacak. Müreffeh, özgür ve zengin, adil bir Türkiye için bir başlangıç yapacağız. Bu sene kazanamayan veya kazanda da kayıt yaptıramayan gençlere de ‘Umudunuzu kaybetmeyin. Bu ülke düzgün yönetildiğinde herkesin öğrenim imkânı olacaktır. Herkesin iş imkânı olacaktır. Yeter ki önümüzdeki dönemde düzgün bir kadro işin başına gelsin. Çözüm kolay.”