Cumhurbaşkanı adayıyla ilgili konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Birinci turda kazanmak istiyorsak hiçbir parti tek başına yapamaz, demek ki ortak adaylık modeliyle bu işi götürmek zorundayız” dedi. Babacan, aday konusunda ise “Bugün itibarıyla her seçeneğe açığız. 6 genel başkandan biri de olabilir, başka isim de olabilir” ifadelerini kullandı.

Babacan: Ortak adaylık modeliyle bu işi götürmek zorundayız

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, televizyonlar, haber siteleri ve gazetelerden yaklaşık 20 genel yayın yönetmeni ile İstanbul’da bir araya geldi.

T24’ün aktardığına göre Babacan, “Ortak cumhurbaşkanı adayı Altılı Masa’dan çıkar mı?” sorusu üzerine, “Bugün itibarıyla her seçeneğe açığız. 6 genel başkandan biri de olabilir, başka isim de olabilir” dedi.

Babacan öte yandan, “Birinci turda kazanmak istiyorsak hiçbir parti tek başına yapamaz, demek ki ortak adaylık modeliyle bu işi götürmek zorundayız. Mevcut Cumhurbaşkanı da MHP desteği olmasa 1. turda kazanamazdı” ifadelerini kullandı.

Aday konusunu Altılı Masa’da ve kendi partilerinde konuşmadıklarını belirten Babacan, “Bizim sıralamamıza göre, önce ne yapacağımızı konuşalım, sonra adayı. Parlamenter sisteme geçiş süreciyle ilgili bizim 6 ay öncesinden paylaştığımız bir şablon vardı. Her partinin kendi çalışması masada konuşulacaktır. Mesela Cumhurbaşkanı’nın yetkileri önemli, bu yetkiler bir süre kullanılmalı mı, nasıl kullanılmalı, karar verilmesi gereken bir konu” değerlendirmesini yaptı.

“ASGARİ MÜŞTEREKLER KONUSUNDA TAM MUTABAKAT SAĞLADIK”

Babacan, cumhurbaşkanı yetkilerinin kullanılması, istişare ve yetki devrinin nasıl olacağı konusunda ise şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı’nın düzenleme yetkileri var; kararnameler, kararlar var, atama yetkileri var. Üst düzey yetkililerden il müdürlerine kadar atama yetkileri Cumhurbaşkanı’nda. Mesela Merkez Bankası Başkanı’nı nasıl atayacak? Bu yetki paylaşımı nasıl olacak? Temel politika alanlarıyla ilgili 6 parti beraber nasıl çalışacak. Biz bu mekanizmanın nasıl olması gerektiğini çalıştık, bir hafta on gün içinde bitecek. Her parti bunları teknik olarak çalışmalı. Tabii ciddi bir hukuk nosyonu gerekiyor, özellikle anayasa hukuku ve idare hukuku konularında. Beraber çalışma iradesine ilişkin çalışma, 6 parti de hazır olduğunda başlar. Asgari müşterekler konusunda test yaptık aslında tam mutabakat sağladık. Temel politikalarda anlaştığımız hususları açıklarız.”