Babacan: Siyasi olsa neden bugün yapılsın?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bank Asya’nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesinin siyasi bir hamle olmadığını iddia etti.

Kanal 7'de katıldığı bir programda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kararı almadan önce 1,5 sene beklediğini söyleyen Babacan, “Siyasi bir şey olsa 1,5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? Siyasi bir şey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi, bu kadar uzun süre niye beklensin?” dedi.

1,5 milyon kişinin Bank Asya’da parası olduğunu söyleyen Babacan, BDDK ve TMSF’nin bankacılık temayüllerine dikkat ettiğini savunarak, şu ifadeleri kullandı: “BDDK hakim ortaklarla ilgili bilgi istedi, bu bilgilerin bir kısmı geldi, bir kısmı gelmedi. Düşünün ki bir bankanın sahibi, hakim ortağı kim diye sorduğunuzda bilgilerin yarısının gelip yarısının gelmemesi doğru bir şey değil. Bu, BDDK'nın bir kararıdır. Siyasi bir bakış açısı olsa 'paralel yapıyla' mücadele son 1,5 yılın önemli en önemli gündemlerinden birisidir. Eğer farklı bir şey olsa çok daha erken aşamada, çok daha farklı kararlar çıkardı. Bu kararların mümkün olduğunca tam incelenerek, konuyu anlayarak, raporlar oluşturarak ve sağlam bir hukuk zemininde alınması gerekiyor. Zannediyorum ki BDDK bu işin hukuk zeminini güçlü şekilde oluşturmuştur."

Babacan ayrıca BDDK ve TMSF’nin tamamen bağımsız karar aldıklarını da ileri sürdü.

TMSF, dün yaptığı yazılı açıklamada, BDDL kararıyla, Bank Asya'nın TMSF'ye devredildiğini duyurmuştu. Açıklamada kararın “katılım fonu sahiplerinin haklarının korunması, bankacılık sektörünün zarar görmemesi, daha güvenli bir şekilde çalışması, sistemin teminatı ve güvenin sürdürülmesi düşüncesiyle” alındığı belirtilmişti.

Erdoğan'ın hedefindeydi: Bank Asya'nın tamamı artık TMSF'nin