İktidarın “yalvara yalvara” dışarıdan borç aldığını söyleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın eksi 60 milyar dolarda olduğunu ifade ederek, “100 doları olan bir insan Merkez Bankası’ndan zengin” dedi.

Babacan: Yalvara yalvara borç aldılar; 100 doları olan bir insan Merkez Bankası’ndan zengin

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, buharlaştırılan Merkez Bankası rezervlerine dikkat çekerek, “100 doları olan bir insan Merkez Bankası’ndan zengin” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, KRT TV’de gazeteciler Elif Doğan Şentürk ve Savaş Kerimoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Sansür Yasası teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri devam ederken katıldığı yayında yasa hakkında konuşan Babacan, “Dezenformasyon yasası geçtikten hemen sonra yapmaları gereken; derhal TÜİK’in başındakilere bu yasanın ceza maddesini, hemen uygulamak. ‘Kardeşim gerçek enflasyon yüzde 200, sen nasıl böyle bir rakam açıklarsın’ diye. Şu anda devletin kendisi yapıyor bunu, hangi dezenformasyondan bahsediyorsunuz?” dedi.

“YALVARA YALVARA BORÇ ALDILAR”

“Arka kapıdan gizli saklı döviz satıyor Merkez Bankası” diyen Babacan, “Para politikası yanılış bir yerde dururken sadece döviz satmakla beceremezler. 65 milyar dolarlık swap borç aldılar yalvara yalvara, Cumhurbaşkanı tek tek dolaştı. Onu da arka kapıdan yaktılar” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın yolsuzlukla mücadele açıklamaları hakkında da konuşan Babacan, şunları söyledi:

“Daha çok itiraf çünkü vaadin bir anlamı yok. 20 yıldır durdular da şimdi yolsuzlukla mücadele akıllarına geliyor. Üstelik ben zamanında 2012-13-14’te yolsuzlukla mücadele için şeffaflık için çırpınırken kaç tane yasal düzenlemeyi hazırlamışken… Bu ülkede yolsuzluk büyüyor bu artık ülkenin refahına zarar vermeye başladı, orta gelir tuzağına düşüyoruz bu yüzden bununla mücadele etmeliyiz derken maalesef bize destek vermedi. Hatta bir toplantıda ‘bu ülkede yolsuzluk mu var’ dedi. ‘Bu dediğinizi yaparsam, il başkanı, ilçe başkanı bulamam’ dedi. O gün bizi reddeden yolsuzlukla mücadele ve şeffaflık noktasında çabamızı elinin tersiyle iten Erdoğan bugün çıkmış ‘yolsuzlukla mücadele’ diyor.”

ALTILI MASA AÇIKLAMASI: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ METNİ HAZIRLIYORUZ

Babacan, altılı masada güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili anayasa değişikliği metni hazırladıklarını söyleyerek, “Anayasa çalışması bitmek üzere. Bir başka çalışma kararımız güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçene kadar ülke nasıl yönetilecek? İlk seçimi yaptık ama ilk seçim mevcut sisteme göre. Mevcut sistemin verdiği yetkilerle bir Cumhurbaşkanı seçiliyor ve destek veren altı partinin de Meclis’te çoğunluğu var. Ülkeyi nasıl yönetecek? Yürütme erki, yasama nasıl çalışacak? Şu anda tam bunu çalışıyoruz, biz buna geçiş sürecinin yol haritası diyoruz. Çok yoğun bir çalışma dönemine girdik, madem biz bunu hedefliyoruz, geçiş döneminde ülke bunun ruhuna uygun yönetilsin. Altı partinin ortak adayı; ‘Siz bana destek verin, seçileyim ama seçimden sonra aklıma estiği gibi ben bu ülkeyi yönetirim. Nasıl Erdoğan kafasına estiği gibi yönetti ben de yapabilmeyim.’ Böyle olmasın bu yanlış diyoruz. Geçiş sürecinde ülkenin katılımcılık anlayışıyla, istişare ve mutabakat mekanizmalarına dayanan bir yönetim sistemiyle yönetilmeli diyoruz. Şu anda da tam bunun tanımını çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

ORTAK SEÇİM BEYANNAMESİ

Babacan şöyle devam etti:

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliği yaptığı toplantıda bir önemli karar daha aldık. O da; temel politika alanlarıyla ilgili çalışmalarımız ortaklaştırmak. Bir bakıma adını tam henüz koymasak da ortak bir seçim beyannamesi hazırlamak, yani ortak Cumhurbaşkanı adayının bir ortak beyannamesi. Ortak aday o kadar önemli ki ittifak daha basit bir karar haline gelecek o zaman adına daha rahat ittifak diyebileceğiz. Eğer ortak aday altı genel başkandan birisi olursa zaten bu çalışmaların içinde olacak.”

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ

“Bugünkü Merkez Bankası’nın rezervi borç” diyen Babacan, “Şu an da 100 doları olan bir insan Merkez Bankası’ndan zengin biliyor musunuz? Merkez Bankası eksi 60 milyar dolarda” ifadelerini kullandı.

Babacan, “Merkez Bankası’nın elindeki dolara karşı 60 milyar dolar daha farzla borcu var, elindeki dolar kendi doları değil tamamını bile ödese yine de 60 milyar dolar borcu var. Kur korumalı mevduat, 1970’li yıllarda uygulanan bir politika. Şu anda kur farkının yaklaşık 85 milyar lirasını Merkez Bankası’nda para basıp ödediler ve bu yıl sonuna doğru 200 milyara doğru gidecek. Kur farkının bir kısmı hazineden ödeniyor, Merkez Bankası’ndan ödediklerini açıklamıyorlar. Bunun da 85 milyar civarında olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu.