Düzenli muayene olması gereken hasta tutuklu Sabri Kaya, hastaneye görütürülmüyor. Kızı Kaya, “Babamın cezaevinde ölmesini istemiyorum” diyor

‘Babamın cezaevinde ölmesini istemiyorum’

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

Kalp hastası siyasi tutuklu Sabri Kaya’nın (50) tedavisi hükümlü bulunduğu Karabük M Tipi Cezaevi idaresi tarafından engelleniyor. BirGün’e konuşan Sabri Kaya’nın kızı Dilan Kaya, Ankara Numune Hastanesi’nin verdiği ‘düzenli muayene edilmesi gerekiyor’ raporuna rağmen, babasının 7 ayda sadece iki kez hastaneye götürüldüğünü belirtti. Babasının acilen ameliyat olması gerektiğini, ancak cezaevi koşullarında bunun mümkün olmadığını vurgulayan Dilan Kaya, “Babamın cezaevinde ölmesini istemiyorum” dedi.

Babasının cezaevine girdikten sonra kalp hastası olduğunu belirten Dilan Kaya,“Babam ilk Sincan F Tipi Cezaevi’nde rahatsızlandı. Hastanede yapılan muayene sonucunda kalp kapakçığında romatizmadan dolayı yüzde 60 çürüme olduğu tespit edildi. Doktorlar en kısa zamanda ameliyat olması gerektiğini söylediler. Zamanla cezaevi koşulları nedeniyle durumu daha da ağırlaşmaya başladı. 2013 yılında Ankara Numune Hastanesi’nde açık kalp ameliyatı oldu ve kalp kapakçıklarının bir kısmına müdahale edildi” dedi.

ATK’den ret cevabı
Dilan Kaya, ameliyat sonrası Metris R Tipi Cezaevi’nde tutulan babasının infazının 6 ay durdurulması talebiyle avukatın, Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptığını ve başvurunun doktor raporuyla onaylandığını belirtti. Ancak, bu 6 aylık sürecin İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından 3 aya indirildiğini ifade eden Dilan Kaya, “Babam 1 ay boyunca Ankara Numune Hastanesi’nde yattı. O zaman doktorlar babamın kalbine pil takılması gerektiğini söyledi. Babam bu süreçte tam 15 kilo verdi; ayakta duracak hali kalmamıştı. Hastaneden taburcu olduktan sonra avukatı ile birlikte infazının 6 aylık durdurulması talebiyle savcılığa başvurdu. Babamı muayene eden Ankara Numune Hastanesi bu talebi yerinde bulup onaylarken, ATK bu onaya ret cevabı verdi. Cezaevine geri dönen babam bir kez daha ameliyat oldu” diye konuştu.

‘Asker yok, ambulans yok’ gerekçesi
Dilan Kaya, ‘düzenli olarak muayene olması gerekiyor’ raporuna rağmen Karabük Cezaevi idaresinin, “Asker yok, ambulans yok” gibi açıklamalarla babasının tedavisini engellediğini vurguladı. Kaya, sürekli fenalaşan babasının 7 ayda sadece iki kez hastaneye götürüldüğüne dikkat çekti. Dilan Kaya “Babamın cezaevinde ölmesini istemiyorum. Her yere ulaştırmaya çalıştığım bu sesin duyulmasını istiyorum” dedi.