İzmir’de yazlık-kışlık sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Torbalı’nın Ahmetli, Yeniköy ve Özbey köylerinin ortasında yer alan bacasız Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne bacalı akü geri dönüşüm tesisi kurulmasına bölge halkı tepki gösterirken, CHP İzmir Milletvekilli Tacettin Bayır da konuyu mecliste taşıdı

Bacasız sanayiye bacalı tesis kurulacak



AYCAN KARADAĞ / İZMİR

İzmir’in Torbalı ilçesinde, Türkiye’nin yazlık - kışlık sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Ahmetli, Yeniköy ve Özbey köylerinin ortasında yer alan bacasız Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne bacalı akü geri dönüşüm tesisi yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘Olur’ raporu verdiği öğrenildi. Sanayi bölgesinin hemen yanında tarım arazileri olması sebebiyle bölge halkı karara tepki gösterdi. Tarımın bölgede taş ocakları nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirten köylüler, atık akü geri dönüşüm tesisinin faaliyete geçmesiyle tarımın daha da olumsuz etkileneceği belirttiler. Yaşanan gelişmeler sonrasında bölge halkı, Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve CİMER’e itirazlarını iletti.

Ahmetli Mahallesinde yaşayan Ali Şurgun, “Ülkenin tarım ürünleri burada yetişiyor. Ispanak, pırasa daha birçok sebze. Bacasız tesise akü fabrikası kurulmasını kabul etmiyoruz. Sanayi bölgesinin yanında tarım arazileri var. 3 mahalle olarak birlik halindeyiz. Buraya akü fabrikası yapılmaması için elimizden geleni yapacağız” dedi. Yeniköy Mahallesinde yaşayan Coşkun Kılıç ise, “Burada biz tarım yapıyoruz. Zaten taş ocaklarından burada ciddi zarar görüyoruz. Bir de bu akü tesisi burayı bitirir. Buna nasıl izin verirler anlamış değilim” diye konuştu. Bölgede arazisi bulunan Ali Koyucu da, “Biz tarımla geçiniyoruz. Burada akü tesisinin bölgeye vereceği zarar ortada. Biz biteriz. Tarım arazisinin olduğu bölgeye akü tesisi mi olur. Başka yer mi kalmadı? Biz burada bu tesisi istemiyoruz. Bunun için de ne gerekiyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.

Yaşanan gelişmelerin ardından hafta sonu sanayi bölgesinin önünde bölge halkı basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bölge sakinlerinin katıldığı eylemde, basın açıklamasını Ege Doğa Koruma Birliği’nden Adnan Pelvanlar ve Sarı Zeybekler İzmir İl Temsilcisi Emirhan Turkan okudu.

Turkan, kurulmak istenen akü fabrikasına karşı olduklarını vurgulayarak, “Torbalı’da tarım alanlarımızın, zeytinliklerimizin, arı kovanlarımızın bitişiğinde atık akü tesisi kurulmak isteniyor. Aküler kurşundan yapılır. Bu kurşunda bozularak suyumuza, yeraltı sularımıza ve toprağımıza karışarak buradaki hayatı tehlike altına sokar. Kurşun doğal hayatı kötü etkileyeceği gibi bizlerin, insanlarımızın hayatını da kötü etkiler. İnsanlarımızın kanser olmasını istemiyoruz. Torbalı Organize Sanayi Bölgesi sadece atık suyu olmayan ve bacasız sanayiler için uygun bir bölgedir. Bu bölgede ki 6 mahallemiz; Ahmetli, Özbey, Kaplancık, Yazıbaşı, Yeniköy, İstiklal mahalleleri adına bu tesisi istemiyoruz ve yaşamımıza sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

bacasiz-sanayiye-bacali-tesis-kurulacak-688994-1.

Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin de, “Benim odamın 16 bin üyesi bir o kadar da çoluk çocuğu var. Herkes evine ekmek götürüyor. Ama bizim sağlığımızla, ekmeğimizle oynamasınlar. Biz Ziraat Odası olarak buna karşıyız. Çiftçimiz zor para kazanıyor. Bizim her lokması helal olan ekmeğimize kimse taş koymasın” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise, “Sorun çok açık ve net. Şurada gördüğümüz çocuklar bizim geleceğimiz. Biz atalarımızdan böyle bir miras almadık. Torunlarımıza da böyle kanserojen bir miras bırakamayız. Bununla ilgili mecliste gerekli önergeleri verdim. Takipçisi de olacağım. Kesinlikle çocuklarımızın geleceği ile oynamamalıyız. Bu fabrikaya kurma izni verenlere, bu fabrikayı kuranlara sormak istediğim bir soru var: Sizin çocuklarınız yok mu? Siz de bizim kadar çevreye duyarlı olmak zorunda değil misiniz? Biz bu anlamda mücadeleyi sonuna kadar takip edeceğiz. Bu insanların hiçbiri üretime karşı değil. Aksine topraktan geçinen üretim sevdalısı. Kimsenin doğayı kirletmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

FARKLI BİR AMAÇ İÇİN KULLANILACAK

Konuyu Meclis’e taşıyan CHP İzmir Milletvekilli Tacettin Bayır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Bayır, “Akü geri dönüşüm tesisinin kurulacağı, Torbalı Organize Sanayi Bölgesi ruhsatının, ‘Bacasız’ olduğu belirtilmektedir. Akü geri dönüşüm tesisinde, bacaya ihtiyaç duyulacağı göz önüne alındığında, bu duruma engel olacak mısınız? Yani, ruhsatı farklı bir amaç için verilen bir sanayi bölgesinin, daha farklı bir amaç için kullanılacak olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sordu.

bacasiz-sanayiye-bacali-tesis-kurulacak-688995-1.

Bayır’ın Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:

-Türkiye’nin yazlık-kışlık sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Ahmetli, Yeniköy ve Özbey mahallelerinin ortasına, tarım arazilerinin yok edip, çevreyi olumsuz etkileyecek, akü geri dönüşüm tesisi kurulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Torbalı’da illa bu tesis kurulacaksa, başka bir alan bulunamamış mıdır?
-Akü geri dönüşüm tesisinin kurulacağı, Torbalı Organize Sanayi Bölgesi ruhsatının, ‘’Bacasız’’ olduğu belirtilmektedir. Akü geri dönüşüm tesisinde, bacaya ihtiyaç duyulacağı göz önüne alındığında, bu duruma engel olacak mısınız? Yani, ruhsatı farklı bir amaç için verilen bir sanayi bölgesinin, daha farklı bir amaç için kullanılacak olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Kurulması planlanan bu tesisten çıkacak atık sıvıların, yer altı sularına karışmasını nasıl engel olunacaktır? Çevre kirliliğinin önlenmesi ve atıkların kaynağında en aza indirilmesi konusunda ne gibi projeleriniz olacaktır?
-Tarım arazilerinde yetişen ürünlerde veya içme suyunda oluşacak tehlikeli bir durum sonucunda, bunun insan veya hayvanlara da tesir etmesi ihtimalinde sağlığı tehdit edecek, herhangi bir olumsuzluk durumda, sorumluluk aldığınızı kabul edecek misiniz?
-Bu konu ile ilgili, Bakanlığınıza açılan dava var mıdır? Varsa, dava sayısı kaçtır? Ayrıca, yine bu konu ile ilgili, Bakanlığınıza ulaşan şikâyet veya şikâyetler var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?
-Bölgedeki taş ocaklarının tarım arazilerine olan olumsuz etkisi göz önüne alındığında; akü geri dönüşüm tesisinin, ekolojik yaşamı ve doğal dengenin bozacağı yönündeki iddialar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?