Badminton Federasyonu’ndan Gökçek, Erdoğan, Yıldırım Raketleri ve daha fazlası...

EREN TUTEL

Spor federasyonları iktidarın içinden ve onlara yakın kişiler tarafından yönetilmeye devam ediyor. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri Türkiye Badminton Federasyonu’nda (TBF) yaşanıyor. AKP’ye olan yakınlığı saklamaktan çekinmeyen federasyon yönetimi başkanının birçok çarpıcı icraatı var. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AKP Milletvekili Binali Yıldırım ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının olduğu raketler tasarlayan federasyon, aynı zamanda bu raketleri sitesinde 300 TL fiyatla satışa sunmuş.

YILDIRIM RAKETLERİYLE OLİMPİYATA

AKP yakınlığını her fırsatta dile getiren TBF Başkanı Murat Özmekik geçen sene Anadolu Ajansı’na (AA) verdiği bir röportajda raketlerle ilgili şu ifadeleri kullanıyor: Devlet büyüklerimiz adına raketler üretip milli sporcularımıza kullandırıyoruz. “Daha önce üzerinde ‘RTE 2014’, ‘RTE 2023’, ‘Melih Gökçek’ yazılı raketler yaptırmıştık. Şimdi de sayın Başkanımız Binali Yıldırım adına raketler hazırlatıyoruz. Binali Yıldırım raketleri üretimde. Milli sporcularımız olimpiyatlara Binali Yıldırım raketleriyle hazırlanacak.”

Federasyonun sitesinin girişinde Özmekik’in Erdoğan’la çekilmiş birçok fotoğrafı bulunurken yönetim kurulunda da tanıdık isimler var. Bir dönem TBMM’de danışmanlık, şimdi ise Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda Gençlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığı yapan Emre Topoğlu federasyonun asbaşkanlarından biri. Yönetim kurulunun bir diğer dikkat çeken ismi ise Vedat Üçpınar. Gökçek’in başkanlığı döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter Yardımcılığı görevini üstlenen Üçpınar hakkında birçok yolsuzluk iddiası bulunuyor.

GÖKÇEK İLE YAKIN İLİŞKİ

2017’de Ankara’nın Keçiören ilçesinde açılan Badminton Olimpiyat Hazırlık Merkezi yüzde 70’I ABB’nin kaynaklarıyla yapılmış. Özmekik o dönem AA’ya yaptığı açıklamayla da bu desteği doğruluyor: “Tesisin arsasının Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından federasyona tahsis edildi. Sayın Melih Gökçek’e teşekkür ediyorum. Tesisin inşaatının yüzde 70’lik kısmı Ankara Büyükşehir Belediyesi kaynaklarıyla yapıldı. Yüzde 30’u ve tefriş giderleri de Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Toto Teşkilat Başkanlığı kaynaklarından karşılandı.” Özmekik, bu açıklamasına rağmen haziran ayında kendi yaptıklarını övmek için yayımlanan ‘İcraatı İçinden Murat ÖZMEKİK’ adlı videoda tesisin sponsorların desteğiyle yapıldığını söylüyor.

Özetle her fırsatta sporun siyasetten bağımsız olduğunu savunan iktidar partisi sporun neredeyse her branşında kadrolaşmaya devam ettiğinin en büyük örneklerinden biri Badminton Federasyonu’nda net bir biçimde görülüyor.