Bağ-Kur borcu olanlara sağlık hizmeti yok mu?

Dr. Ergün Demir / Dr. Güray Kılıç

Genel Sağlık Sigortası ve BAĞ-KUR prim borcu olan milyonlarca vatandaşın yeni bir düzenleme yapılmaz ise bu pandemi döneminde sağlık hizmetinden yararlanamayacağını kamuoyu gündemine getirmemiz, meslek örgütleri ve kamuoyunun ısrarlı talepleri, hastane önlerinde mağdur vatandaşların haykırışı geçici de olsa sonuç vermişti.

23 Ocak 2021 tarihli ve 31373 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 3432 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; GSS kapsamında olup primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen vatandaşların Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişim engelinin erteleme süresi 31.12.2020 tarihinden 31.12.2022 tarihine ertelenmiş oldu.

Kararın Resmi Gazetede yayımlanması ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Twitter’dan konuyla ilgili olarak “Cumhurbaşkanımız Sn. Tayyip Erdoğan’ın kararı ile, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağ-kur prim borcu olan vatandaşlarımız 31 Aralık 2021’e kadar devlet hastaneleri ve devlet üniversitesi hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecektir.” açıklamasını paylaştı.

Sorunlar Twitter’dan paylaşımlar ile çözülmüyor.

Resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararından günler sonra cumartesi günü SGK internet sitesinde ve yine Bakanın Twiiter mesajında "yeni bir borçlarını yapılandıran kazanıyor" başlıklı duyuru yayımladı. Duyuruda; 7256 sayılı yapılandırma kanunu ile ilgili sorular ve cevapları bölümünde 10. soruda 'Prim borcu olanların sağlığa erişimi olacak mı?' sorusuna 'Bağ-Kur borcu olanların, ilk taksitlerini ödedikten sonra cari aylarda 60 günden fazla prim borçlarının olmaması halinde, GSS borcu olanların ise son 1 yıl içinde 30 gün prim ödeme gün sayısına sahip olması halinde hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek ve hastaneye gittiklerinde provizyon alabilecekler.' cevabı yazılmıştır.

Bu durum 23 Ocak 2021 tarihli ve 31373 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 3432 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına ve bakanın Twiiter mesajında belirttiği "Bağ-kur prim borcu olan vatandaşlarımız" açıklamasına uymamaktadır.

Bu duruma göre 4/b kapsamındaki sigortalıların (Köy ve mahalle muhtarları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan; gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, tarımsal faaliyette bulunanlar) ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak ve hastaneye gittiklerinde provizyon alamayacaklardır.

Sonuç olarak;

Cumartesi günü kurum internet sitesinde yayımlanan ve bakanın Twiiter'da paylaştığı 'Yeni bir borçlarını yapılandıran kazanıyor' başlıklı duyurunun 10 sorusuna verilen cevap sehven mi yazıldı, teknik bir sorun mu var, uygulamada bu karara uyulup uyulmadığını henüz bilemiyoruz. Bu konun açıklığa kavuşması için SGK yetkililerinin veya bakanın kamuoyuna bilgi vermesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Pandemi etkileri tüm hızıyla devam ederken, sağlık hizmetlerine daha fazla gereksinimin olduğu bugünlerde borcunu ödeyemeyen kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkar, çiftçi bağ- kurlu sigortalı ve hak sahiplerinin sağlık haklarından mahrum edilmesi ve yapılandırmada sigorta kolları arasında ayrımcılık yapılması kabul edilemez.