IŞİD Lideri Ebubekir Bağdadi’nin öldürülmesinin yankıları sürüyor. ABD’nin düzenlediği operasyon dünya kamuoyunda geniş yer bulurken, yapılan açıklamalarda ‘Bağdadi ölse de IŞİD tehlikesinin sürdüğü’ne dikkat çekildi

Bağdadi öldü, IŞİD tehlikesi sürüyor

Kanlı örgüt IŞİD'in Lideri Ebubekir Bağdadi'nin öldürülmesinin yankıları sürerken, İdlib'de düzenlenen operasyonun ayrıntıları netleşmeye başladı. Bağdadi’nin yerini, bacanağı Muhammed Ali Sacid’in deşifre ettiği öne sürüldü. Irak basını, istihbarat birimleri tarafından tutuklanan Sacid’in soruşturmasında IŞİD liderinin kaldığı yerleri video görüntüleriyle birlikte ifşa ettiğini ve bu bilgilerin Amerikan makamlarına teslim edildiğini yazdı.

Ethavi değerli bilgiler verdi

Reuters haber ajansı ise, Türkiye’nin yakalayıp Irak’a teslim ettiği Bağdadi’nin en yakın yardımcılarından İsmail el Ethavi’nin, IŞİD lideri hakkında güvenlik görevlilerine ‘anahtar bilgiler’ sağladığı belirtildi. Adı açıklanmayan kaynak, “Iraklı güvenlik ekiplerinin, Bağdadi’nin hareketlerine ve saklanmak için kullandığı yerlere dair yapbozun kayıp parçalarını birleştirmesine yardımcı olması bakımdan Ethavi değerli bilgiler verdi” dedi.

New York Times, ABD'li istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberinde Bağdadi operasyonunun Trump'ın Suriye'den çıkma açıklaması nedeniyle erkene çekildiğini ve IŞİD liderinin 'Trump sayesinde değil, Trump'a rağmen öldürüldüğü' ifadelerine yer verdi. Suriyeli siyaset uzmanı Ahmed El Derzi de Washington’un gerçekten Bağdadi'den kurtulmuş olabileceğini ya da daha sonra yeni bir örgüte liderlik yapabilmesi için onu saklamış olabileceğini iddia etti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da yaptığı açıklamada "Bağdadi'nin öldürüldüğüne ilişkin bilgiler doğrulanırsa, bu, ABD Başkanı Trump'ın uluslararası terörizmle mücadeleye çok büyük bir katkıda bulunduğu anlamına gelir" açıklamasını yaptı.

Savaşta bir aşama

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bağdadi'nin öldürülmesinin IŞİD için büyük bir darbe olduğunu ancak bunun sadece örgüte karşı savaşta bir aşama olduğunu kaydetti. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Terörist için erken emeklilik, ancak örgütü için değil" ifadelerini kullandı.

Sonsuza dek bitireceğiz

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Bağdadi'nin ölümü terörle mücadelemiz için önemli bir an. Ancak IŞİD'in kötülükleriyle mücadelemiz hâlâ bitmedi. Koalisyon ortaklarımızla IŞİD'in ölümcül, barbar eylemlerini tamamen ve sonsuza dek sona erdirmek için birlikte çalışacağız" dedi.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Lideri Mesud Barzani de Bağdadi’nin öldürülmesinin IŞİD’i bitirmeyeceğini belirtti. “Ebubekir Bağdadi'nin öldürülmesi teröristlerin zayıf kalmasına neden olacaktır” diyen Barzani, “Ancak herkesin özellikle de uluslararası toplum şu hususa dikkat etmeli, Bağdadi’nin öldürülmesi IŞİD’in bittiği anlamına gelmiyor” diye konuştu.

Operasyonun adı: Kayla Mueller

Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyona, örgütün 2013’te kaçırdığı Amerikalı yardım görevlisi Kayla Mueller’in adını verdi. Halep’te rehin alınan Mueller’in Bağdadi ile zorla evlendirildiği, IŞİD liderinin cinsel saldırısına ve işkenceye maruz bırakıldığı biliniyor. Mueller 2015’te Rakka’da bir hava saldırısında yaşamını yitirmişti.

Yeni lider Kardaş iddiası

Ebubekir el-Bağdadi’nin öldürülmesinin ardından IŞİD’in yeni liderinin belirlendiği iddia edildi. Newsweek’in haberine göre IŞİD, Bağdadi’nin haleflerinden birisini lider olarak seçti.

Buna göre örgütün yeni lideri olarak, yakın bir zamanda Bağdadi tarafından örgütün ‘din işlerini’ yönetmesi için görevlendirilen “Hacı Abdullah el-Afari” lakaplı Abdullah Kardaş belirlendi. Telafer kökenli bir Türkmen olduğu belirtilen Kardaş, Bağdadi’yle birlikte 2003’te Irak’ta ABD tarafından cezaevine gönderilmişti.

'Paye çıkarma' tepkisi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, SDG Komutanı Mazlum Kobani için, "Bağdadi ne kadar teröristse Ferhat Abdi Şahin de o kadar teröristtir" dedi. Soylu ayrıca, "Telefonla konuşmak, ona muhatap olmak, onun terörist kisvesini üzerinden almaz" şeklinde konuştu.

"Bunların temizlenmesi bu sapkın ideolojinin ortadan kaldırılması Türkiye’nin de desteklediği bir konudur" diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, "Dini kullanan sapkın ideoloji anlamında DEAŞ ve FETÖ’nün birbirinden farkı yok. YPG’ye bu olaydan bir paye çıkartma gibi bir çaba var. Bağdadi’nin öldürülmesi çok önemlidir ama buradan YPG’yi aklama, onlara paye çıkartma çabasının bizim açımızdan kabul edilemez olduğunu söylemeliyiz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na Mazlum Kobani'nin tutuklanma talebini içeren iade talepnamesi dosyası iletti.

Ankara ve Samsun’da gözaltı

Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, IŞİD ile iltisaklı oldukları iddia edilen yabancı uyruklu 20 şüpheli, Samsun’da yapılan operasyonda ise 12 Iraklı gözaltına alındı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.