Büyükelçi Muhammed Ferazmend'e, İran'ın Bağdat Büyükelçisi Irec Mescidi'nin Türkiye'yi Irak'ın egemenliğini ihlal etmekle eleştiren ifadelerde bulunması hakkında tepki gösterildi.

Bağdat Büyükelçisi’nin Türkiye eleştirileri: İran’ın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri’ne çağrıldı

Dışişleri Bakanlığına çağrılan İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend'e, ülkesinin Bağdat Büyükelçisi Irec Mescidi'nin Türkiye'yi Irak'ın egemenliğini ihlal etmekle eleştiren ifadelerde bulunmasına tepki gösterilerek “İran'ın Türkiye tarafından verilen terörle mücadelenin karşısında değil yanında yer almasının beklendiği” söylendi.

Anadolu Ajansı’nın diplomatik kaynaklardan aktardığı bilgiye göre, İran'ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi'nin Rudaw yayın kuruluşuna 23 Şubat'ta verdiği mülakatta, Türkiye'yi Irak'ın egemenliğini ihlal etmekle eleştiren ifadelerde bulunması üzerine İran'ın Ankara Büyükelçisi Ferazmend bugün Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Ferazmend'e, Büyükelçi Mescidi'nin açıklamalarının kuvvetli ifadelerle reddedildiğinin aktarıldığını belirten diplomatik kaynaklar, “Türkiye'nin operasyonlarının esasen Irak'ın istikrarı, güvenliği ve egemenliğini hedef alan PKK unsurlarına yönelik terörle mücadele kapsamında icra edildiğinin Irak makamları dahil herkes tarafından bilindiğini” söyledi.

Habere göre, “Türkiye'nin, Irak'la arasında son dönemde gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerde PKK'nin ortak tehdit olduğu yönünde anlayış birliği sağlandığı ve İran'ın da Türkiye'nin terörle mücadelesinin karşısında değil, yanında yer almasının beklendiğini vurgulandı.”

NE OLMUŞTU?

İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne yakın Rudaw’a verdiği röportajda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Şengal meselesinin Türkiye ile nasıl bir ilişkisi var? Bu Irak'ın iç meselesidir ve Iraklılar bu sorunu tek başına çözmeli, bir sonuca varmalı ve kabul etmelidir. Bu meselenin bir kısmı Kürdistan Bölgesi’ni, bir kısmı Şengal’i bir kısmı da merkezi hükümeti ilgilendiriyor. Ancak Türkiye ile hiçbir ilişkisi yoktur ve bu bağlamda tehdit etme veya karar verme hakkı yoktur. Bu nedenle ister Türkiye'den ister başka bir taraftan gelen her türlü tehdidi reddediyoruz.

Irak'a askeri bir müdahaleyi reddediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri de Irak topraklarına karşı tehdit unsuru olmamalı ve işgal etmemelidir. Irak güçleri kendi güvenliklerini sağlamalı, Kürdistan Bölgesi güçleri kendi bölgelerinde güvenliği sağlamalı ve bölgenin güvenliği temin edilmelidir. Türkiye'nin veya başka hiçbir ülkenin Irak'a askeri müdahalede bulunmasını, orada askeri varlığını ilerletmesini doğru bulmuyoruz. Daha önceki soruda da ifade ettim. Bu durumda Türklerin uluslararası sınır hatlarına geri çekilip orada konuşlanması gerektiğine ve Irak'ın güvenliğinin bizzat Iraklılar tarafından sağlanması gerektiğine inanıyoruz.”

Bu ifadelerin ardından Mescidi’nin Türk mevkidaşı Fatih Yıldız, “Türkiye’ye, Irak’ın sınırlarına saygı gösterilmesine dair ders verecek en son şahıs İran’ın Büyükelçisidir” ifadelerini kullanmıştı.