Bağdat'ta meydana gelen patlamada 32 kişi yaşamını yitirdi. Patlamanın intihar saldırısı olduğu belirtildi. İçişleri Bakanlığı saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bağdat'ta bombalı saldırı: Ölü sayısı 32'ye yükseldi

Bağdat Operasyonlar Komutanlığı, kentin merkezinde patlama meydana geldiğini, ölen ve yaralananların olduğunu bildirdi. Saldırıda en az 32 kişi yaşamını yitirdi. Saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiği bildirildi.

Bağdat’ın merkezi Tayaran Meydanı’nda ikinci el eşya ve kıyafetlerin satıldığı ve gelir düzeyi düşük insanların uğrak yeri olan pazara giren intihar eylemcileri, kendilerini patlattı.

Başkenti sarsan patlamalar sırasında olay yerine yakın bulunanlardan Abbas Felah, AA muhabirine konuştu.

Felah, “İkinci el pazarının yakınlarındayken patlama sesiyle sarsıldık. İnsanlar birden bire sağa ve sola kaçmaya başladı. Duyulan sesin şiddetinden bir patlama yaşandığını anladık ve ben de insanlarla oraya doğru kaçmaya başladım ve gerçekten de ortalığın kan içerisinde olduğunu gördüm” ifadelerini kullandı.

Patlama sonrası pazar yerinde hayatta kalanların, ölü ve yaralıları olay yerinden çıkarmaya çalıştığını anlatan Felah, ambulansların daha sonra geldiğini söyledi.

“Bağdat’ta uzun süre sonra bu saldırıları kim yaptı?” diye soran Felah, patlama sonrası güvenlik önlemlerinin hayatını kaybedenleri geri döndürmeyeceğini vurguladı.

32 ÖLÜ 110 YARALI

Irak resmi güvenlik makamları patlamadaki ölü sayısını 32 kişi olarak açıklarken, 110 yaralının da olduğu bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Berhem Salih bu saldırının halkın barış ve geleceğiyle ve ülkenin istikrarını hedef aldığını belirtirken, Başbakan Mustafa el-Kazımi olaya dair henüz bir açıklama yapmadı.

Bağdat’taki patlamayı henüz üstlenen olmazken, hükümet makamları da bu konuda herhangi bir bilgi vermedi.

ÜST DÜZEY İSİMLER GÖREVDEN ALINDI

Irak’ın başkenti Bağdat’ta onlarca kişinin hayatını kaybettiği çifte intihar saldırısının ardından askeri ve güvenlik kadrolarında önemli değişiklikler yapıldı.

Irak resmi ajansının haberine göre, saldırı sonrası açıklamalarında güvenlik zafiyetine işaret eden Başbakan Mustafa el-Kazımi, Bağdat’ın güvenliğinden sorumlu Bağdat Operasyonlar Komutanı Kays Muhammedavi'yi görevden alındı.

Savunma Bakanlığına çekilen Muhammedavi'nin yerine General Ahmed Selim getirildi.

Bağdat Operasyonlar Komutanlığında görevden uzaklaştırılan bir başka yetkili ise istihbarat ve güvenlik işlerinden sorumlu General Basim Velid oldu.

Başbakan Kazımi, İçişleri Bakanlığına bağlı Polis Teşkilatı Başkanı Cafer Battat'ın yerine de Raid Şakir Cevdet'i atadı.

İstihbarat İşlerinden Sorumlu İçişleri Bakanlığı Vekilliğine ise Ahmed Abu Reğif getirildi.