Dün işgal edilen ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ndeki protestolar bugün de devam etti. Haşdi Şabi ise milislerine elçilik önünden çekilme çağrısında bulundu. Haşdi Şabi'nin çağrısı ardından milisler, bölgeden ayrılmaya başladı

Bağdat’taki ABD elçiliğini işgal ikinci gününde: Haşdi Şabi çekiliyor

Irak'ta ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği etrafında yaşanan protesto sürüyor. ABD koalisyonuna bağlı jetlerin Irak'ta Haşdi Şabi'ye ve Hizbullah'a bağlı askeri tesislere saldırı düzenlemesi ardından başlayan ve Büyükelçilik personelinin birçoğunun tahliyesine varan gerilimde bugün, bölgedeki ABD askerleri protestoculara biber gazı ile müdahale etti. Haşdi Şabi ise milislerine elçilik önünden çekilme çağrısında bulundu. Haşdi Şabi'nin "ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünden çekilin" çağrısı ardından milisler, bölgeden ayrılmaya başladı. Ancak Haşdi Şabi içindkei bazı gruplar ise çekilme kararına karşı bölgede kalmaya devam edeceklerini açıkladı

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin protestocular tarafından kuşatılması ikinci gününde de devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın "İran'ı sorumlu tutacağız" açıklamasının ardından Tahran'dan protestolara ilişkin açıklama geldi. İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Trump'ın suçlamalarını reddederek "İran hükümeti, ulusu ve ben saldırıları şiddetle kınıyoruz” dedi.

Protestocular ise gece boyunca yerleşkenin etrafında nöbet tuttu. Yerleşkede bulunan ABD askerleri bekleyen kalabalığı dağıtmak için biber gazı ile müdahalede bulundu. Haşdi Şabi, milislerine büyükelçilik önünden çekilme çağrısında bulundu.

Yeşil Bölge çevresindeki üst düzey güvenlik önlemleri devam ederken, hükümet yetkilileri ve Haşdi Şabi'ye yakın çevreler dışında basın dahil kimsenin bölgeye girişine izin verilmiyor.

NE OLMUŞTU?

ABD koalisyonuna bağlı jetlerin Irak'ta Haşdi Şabi'ye ve Hizbullah'a bağlı askeri tesislere saldırı düzenlemesi ardından ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlenmişti.

ABD bayraklarını yakan ve binaya giren protestocular binanın bahçesine de çadırlar kurmuş, işgal ettikleri elçilik binasının duvarına "Halk tarafından kapatıldı" yazısı asmıştı.

Irak Dışişleri yetkilileri, ABD Büyükelçisi ve elçilik çalışanlarının Bağdat'tan tahliye edildiğini söylemişti.