Bağdat’tan Ankara ve Tahran’a su resti
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Ciddi bir kuraklık ve su sıkıntısının yaşandığı Irak ile komşu ülkeler Türkiye ve İran arasında büyük bir su krizi çıkmak üzere. Her iki ülkeyi kendilerine ait suyu gasp etmekle suçlayan Bağdat yönetimi Türkiye ve İran'a karşı sert bir tutum takınması gerektiğini düşünüyor.

Bağdat, İran ve Türkiye'nin kendilerine ait su payını serbest bırakmaması halinde parlamentodan iki ülke ile ticareti yasaklayan bir yasa çıkarma hazırlığında. Parlamento Başkan Yardımcısı Hakim Zamili, bu yasağı delenlerin de cezalandırılacağını söyledi.

Su Kaynakları Bakanlığı’na göre İran'dan bugüne kadar 7 milyar metreküp dolayında su akıyordu. Ancak bu rakam şu an sıfıra inmiş durumda. Türkiye ise yüzde 20'lik su akışı uyguluyor.

Irak Su Kaynakları Bakanı Ali Razi ise “Çözüm yolları bulmak için uğraşıyoruz. Fakat daha geniş bir desteğe ihtiyacımız var” dedi. BM daha önce yaptığı uyarıda Irak'ın güneyinden su kıtlığı ve kuraklık nedeniyle halkın yaklaşık yüzde 25'inin göç etmek zorunda kalacağını bildirmişti. İran, Irak’a akan nehirler üzerine 14 baraj inşa etmiş durumda. Türkiye de benzer şekilde Irak’a akan nehirler üzerinde çok sayıda baraj inşa etti.