İngiliz mahkemesi İskoçya’nın bağımsızlığını kazanması için ikinci bir referandumun düzenleyemeyeceğine hükmetti. Karara tepki gösteren İskoçya Başbakanı Sturgeon ‘bağımsızlık isteyen sesimiz engellenemez’ açıklaması yaptı.

Bağımsızlık hakkımız
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

İngiltere’de Yüksek Mahkeme, İngiliz parlamentosunun izni olmadan İskoçya’nın bağımsızlığını kazanması için ikinci bir referandumun düzenleyemeyeceği yönünde karar verdi. Oy birliğiyle aldığı kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Robert Reed, "İskoç parlamentosu, İskoçya’nın bağımsızlığı konusunda bir referandum için yasama yetkisine sahip değil" değerlendirmesinde bulundu.

Karar İskoçları öfkelendirdi. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon karardan sonra yaptığı paylaşımda "Hayal kırıklığına uğradım. Mahkeme yasa yapmaz, sadece yorumlar. İskoçya’ya Londra’nın onayı olmadan kendi geleceğini belirleme hakkı vermeyen bir yasa, Birleşik Krallık’ın gönüllü bir ortaklık olduğu fikrinin gerçek dışı olduğunu ortaya koyuyor ve bağımsızlık talebini güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.

ZORLA BİRLİKTELİK OLMAZ

İskoçya ile İngiltere arasındaki ilişkileri düzenleyen yasayı sorgulayan Sturgeon "İskoçya’nın demokrasi talebi reddedilemeyecek. Bugün verilen karar İskoçya’nın bağımsızlık isteyen sesi engellenemez ve engellenemeyecek" dedi. Sturgeon mahkemenin kararının sadece yasaya uygunluk yönünden alındığını vurgulayarak, siyaseten bağımsızlık talebini demokratik yollardan yükseltmeye devam edeceklerini ortaya koydu. Sturgeon bir sonraki genel seçimlerin "de facto bağımsızlık referandumu" olacağını bildirdi.

İskoçya’da aslında 2014 yılında bağımsızlık konusunda bir referandum yapılmış, seçmenlerin yüzde 55’i Birleşik Krallık içinde kalma yönünde oy kullanmıştı. İngiltere hükümeti ikinci bir referanduma gidilmesine karşı çıkıyor. Ancak bölge yönetimindeki İskoç Ulusal Partisi, İskoç seçmenin 2016’da yapılan Brexit referandumunda Avrupa Birliği’nden çıkışa karşı oy kullandığına dikkat çekerek, koşulların temelden değiştiğini ve yeniden referandum hakkı doğduğunu savunuyor.

LONDRA KARŞI ÇIKIYOR

Sturgeon referandumun gelecek yıl 19 Ekim tarihinde yapılmasını teklif etmiş ancak İngiltere hükümeti buna onay vermeyi reddetmişti. Muhafazakar hükümetin son başbakanı Rishi Sunak da dahil birbirini izleyen liderleri, ülkenin bir bağımsızlık referandumunu kaldıramayacağını, 2014 referandumu sonucuna saygı gösterilmesi gerektiğini savundular.

Birleşik Krallık’a bağlı dört ülkeden biri olan İskoçya, iç işlerinde bağımsız olsa da İngiliz Monarşisi’ne tabi. İskoçya, 1707’de İngiliz Krallığı tarafından ele geçirildi. O tarihten bu yana bağımsızlık peşinde olan İskoçya 1999’daki anlaşma ile özerk bir yönetim ve kendi parlamentosu tarafından yönetilme hakkını elde etti. Ancak İskoçya ve İngiltere arasındaki birlik de dahil Anayasal konularda nihai karar Londra’daki Birleşik Krallık Parlamentosu’na ait.